Вишита сорочка, або вишиванка повернула собі колишню популярність, і сьогодні це не лише ознака поваги до своєї культури й традицій, а й стильний елемент одягу, що чудово поєднується зі спідницями, джинсами, діловими костюмами.

Проте не всі знають, що означають найпоширеніші орнаменти на українських вишиванках. Про їх значення порталу "Народний оглядач" розповіла етнолог-дизайнер бренду Varenyky Fashion Христина Ольховська.

Для прикладу були взяті такі елементи як серце, дерево життя, геометричні фігури, калина, рослинні мотиви та зорі.

За словами Ольховської, серце найчастіше вишивали на весільних сукнях, аби сімейне життя було щасливим. Причому візерунок був різним для жінок і чоловіків.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям доступна нова грошова допомога: хто отримає понад 10 тисяч гривень Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

"У центрі сердець розташовані трикутні фігури – шеврони. Звернені вниз, вони означають жіночу або матеріальну сутність, а вершиною верх – чоловічу, духовну", – пояснила дизайнер.

Суцвіття дерева життя символізували красу, молодість, оновлення душі та тіла. Також цей малюнок означає безсмертя, відродження після смерті, родючість.

Геометричні фігури теж мали своє сакральне значення і найчастіше використовувалися на Західній Україні. Так, квадрат був одним із символів землі й означав мир, достаток і благополуччя. Ромби символізували союз сонця і землі.

Орнамент калини на вишиванці відображає ідею любові, багатства і краси. Ще він символізує материнство, де кущ – це мати, а ягоди – її діти. Калина вважається оберегом будинку і родини.

Квіти на вишитій сорочці означають віддзеркалення чистоти, процвітання роду та життя, а зорі на вишиванці вказують на зв'язок людини з космосом й оберігають від зла, негативу. хвороб.

Як писав інформаційний портал "Знай.ua", українська вишиванка стала дуже популярною в США.