Держава компенсує 20% витрат тим, хто змінить старі газові котли на енергозберігаючі. Про це повідомив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

Також він сказав, що скоро запрацює програма, за якою, кожен зможе оформити кредит на нові котли в державних "Ощадбанку" або "Укргазбанку".

"Ми порахували на прикладі одного будинку в Хмельницькій області, який має 90 метрів квадратних, економія кожен місяць на новому котлі становить в середньому 700 грн. Тобто на 700 грн треба буде платити менше спожитої енергії ніж тоді, коли ви платили при старому дуже неефективному котлі", - сказав прем'єр.

На компенсацію українцям купівлі котлів уряд вже виділив 1,5 млрд. грн.

"Це дуже правильна ініціатива. Завдяки ній перехід українців на нові котли можна зробити безболісним. Це дозволить, з одного боку, скоротити витрати на газ мало не кожної сім'ї, яка візьметься за заміну котла. З іншого, - кошти держави. Адже прийдеться купувати менше російського газу", - говорить "Знай" Володимир Марченко, економіст консалтингової компанії AFS.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Читайте також Кабмін схвалив нові санкції проти Росії

Однак на його думку, цю програму потрібно було оголосити рік тому, ще до підвищення цін на газ.

"Це було б справедливо. Так би багато людей уникло б великих витрат. Також варто було б робити знижку й кредитувати саме українські котли. Це б дозволило підняти вітчизняне виробництво, збільшити кількість робочих місць і вивести на новий рівень наше виробництво", - каже експерт.