Сьогодні Кабмін прийняв рішення внести зміни в бюджет на 2015 рік і передбачити додатково 5,9 млрд грн на компенсацію різниці в тарифах. Про це повідомив Арсеній Яценюк під час засідання уряду.

За його словами, компенсація пов'язана з тим, що курс долара виріс на початку цього року, а тарифи підвищені з вересня. Оскільки населення купує електрику за нижчою ціною, ніж собівартість, то держава витратила більше грошей на компенсацію.

"Справді для населення електроенергія коштує значно дешевше собівартості. Тому держава змушена витрачати гроші на погашення цієї різниці", - говорить "Знай" економіст Борис Кушнірук.

Читайте також Поляки нададуть Україні кредит на купівлю польських товарів

Він вважає, що замість часткового підвищення цін на електроенергію з 1 вересня влада мала б повністю прирівняти тарифи до собівартості.

Популярні новини зараз
ТЦК збирає досьє на кожного: які дані вашої біографії знатимуть обов’язково Водоканали почали відключати неплатників: який борг вважається "критичним" Не знайдуть цього в машині – отримаєте штраф: що можуть перевірити копи Доходи не потрібні, субсидію дадуть і так: українцям пояснили нюанс
Показати ще

"Так, буде важко, але це треба робити одним махом. Так робили у Литві та Естонії. Це стимулювало енергоощадні технології та змінило мислення населення. Крім того, ринкові ціни на енергоносії — це одна з вимог МВФ", - каже експерт.

Раніше найдешевшим кіловат був, якщо людина використовувала за місяць до 150 кіловат. Зараз зменшили до 100, аби менше людей мало платило за електрику.

"Правильно було б взагалі усунути цю градацію і зробити єдиний тариф для всіх. Причому для населення він має бути вищим, ніж для підприємств. Бо населення, по-перше, споживає менше, по-друге, потрібно обслуговувати величезне розгалуження електромереж. Це більші затрати. Так в усіх цивілізованих країнах", - зазначив Борис Кушнірук.

Цьогоріч тарифи на електроенергію більше не піднімаматимуть. Наступне підвищення буде у березні.