У жовтні обсяг депозитів в українських фінустановах виріс на 1,7% - до 361,3 млрд грн. Про це повідомляють у прес-службі НБУ.

У доларах і євро депозитів поменшало на 2,4% порівняно із вереснем.

"Така ситуація спричинена тим, що є певна стабілізація по військовим конфліктах в Україні. На Донбасі хоч і хитке, але є перемир'я. Курс долара росте поступово, немає різких стрибків. Через це люди зрозуміли, що ситуація стала більш прогнозованою і почали нести заощадження в банки", - говорить "Знай" Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень.

Читайте також Наступного року долар продаватимуть за 26 гривень - експерт

За його словами, населення більше вкладає коштів у гривні ніж в іноземній валюті.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень
Показати ще

"Бо в гривнях вищі відсотки — 25-27 річних. У доларах, наприклад, - 8-12. Та й, як показала практика минулого року, валютний депозит значно важче забрати у фінустанови. На нього поширюються обмеження Нацбанку. Деякі банки не видавали валюти вчасно, пояснювали це тим, що у них бракує американської валюти", - говорить експерт.

Однак, на його думку, суттєвого збільшення депозитного портфеля банків не буде, бо люди здебільшого не довіряють вітчизняній банківській системі.

"Дуже багато банків закрили цьогоріч, під час валютних коливань не одна фінустанова затримувала депозити. Тому люди розчарувалися. Багато хто намагається купувати долари й тримати заощадження вдома", - пояснює Олександр Жолудь.

Нагадаємо, максимальна відсоткова ставна на гривневі депозити зменшилася цьогоріч на 3-4%.