Дочірню компанію російського "Газпрому" у Чехії Vemex на початку листопада цього року змусили доплатити 430 мільйонів крон податку на додану вартість.

Чеські фіскальні органи підозрюють Vemex в умисному укладенні збиткової угоди про постачання газу на 2,5 млрд крон з компанією Impetro, яку підозрюють в шахрайстві. Про це пише Європейська правда з посиланням на Hospodářské noviny.

Як повідомляється, Vemex уклала договір на постачання газу з Impetro у грудні минулого року. Гроші за газ перерахували, але угоду не реалізували, через що компанія недоплатила значну суму в чеський бюджет.

Читайте також: Українські ПСГ заповнені на більш ніж 54% (інфографіка)

За результатами минулого року Vemex показала збитки на 94 млн крон. У зв'язку з цим компанія скоротила власний капітал з 99 млн до 5 млн дол. Для того, щоб виконати податкові зобов'язання перед державою, компанія взяла кредит на 250 млн крон.

Популярні новини зараз
Мама найважчої людини Великобританії в паніці – не може поховати 317-кілограмового сина Будете робити це перед працівниками ТЦК – сядете на 8 років: українців суворо попередили Можете залишитися без житла: що треба обов’язково перевірити при купівлі квартири "з рук" Більше зняти та обміняти не вийде: які обмеження встановили банки
Показати ще

Видання пише, якщо податківці доведуть, що ця угода була частиною шахрайської схеми з ухилення від сплати податків, це буде найбільший скандал в газовій сфері Чехії за всю історію.

Як повідомили джерела близькі до міністерства фінансів Чехії, після цього випадку в країні збираються істотно змінити систему сплати ПДВ у енергетичному секторі, щоб запобігти шахрайським схемам.