Від правильного ведення сімейної бухгалтерії залежать накопичення сім'ї та швидкість досягнення фінансових цілей. Обравши підходящу для себе систему ведення бюджету, можна заощадити від 15 до 30 відсотків коштів, порахував Володимир Оксамитний, фахівець із особистих фінансів. Він розділяє три основні варіанти до ведення сімейної бухгалтерії

"По-перше, варто 2-3 місяці аналізувати свої витрати. Все витрачене записувати у блокнот, ділити на групи — їжа, побутова хімія, проїзд, послуги, ліки тощо. Також варто розпланувати витрати, пов'язані із різними святами, днями народження тощо. Після цього буде зрозуміло, скільки коштів і на що потрібно".

1. Відкладаємо гроші на потреби по конвертах
Такий спосіб планування витрат дозволяє на початку місяця або в кінці розпланувати основні витрати. Відповідно до розрахунку, розкласти потрібні суми по конвертах. Як тільки настає час за щось платити — за побутову хімію чи крупні закупи їжі, варто дістати потрібну суму із певного конверту. Основною перевагою такого підходу є неможливість витратити більше ніж закладено в бюджеті сім'ї. Додатковим плюсом — те, що до кінця місяця в деяких конвертах лишатиметься невитрачена сума. Навіть, якщо вона буде невеликою, її можна буде відкладати на кишенькові витрати, походи в кафе чи інші бонуси.

Читайте також Які фрази блокують притік грошей

2. Закуповуємо харчі й побутову хімію наперед
Такий підхід підходить тим, хто регулярно отримує зарплату й має невеликі заощадження. В теперішніх економічних умовах України закупи заздалегідь вигідні, адже ціни швидко зростають через зміну курсу валют і падіння вітчизняної економіки. Таким чином можна заощадити таку суму, на яку ці товари подорожчають.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще


3. Робимо закупи із кредитки
Цей спосіб витрат підходить тим, хто нерегулярно отримує зарплатню й має кредитну картку із пільговим періодом 50 днів. Цей підхід має дві основні переваги - по-перше, із кредитки люди витрачають на 10-12% менше, ніж із зарплатної картки. По-друге, закупівля 60-75 % необхідних товарів на місяць позбавляє необхідності щодня ходити в магазин, а отже, купувати й супутні речі — пакети, солодощі, жуйки тощо.