Таку думку висловив директор Аналітичного центру Політика Микола Давидюк, коментуючи підготовку чергового меморандуму між Україною та Міжнародним валютним фондом. Додавши що конституційна роль Парламенту має бути витримана, а не нівелюватися у кабінетах виконавчої влади.

"На сьогодні Верховна рада перетворилася на пасивного учасника переговорів між державою та кредиторами, отримуючи просто на голосування обговорені та підписані Президентом, Прем'єром, Міністром фінансів та головою НБУ меморандуми.

В той же час, не залучаються навіть профільні комітети, які на пряму пов'язані із суттю обговорюваних питань, що насправді суперечить нормам конституції про устрій парламентсько-президентський держави. Через що, дуже логічно було б у співпраці із кредиторами та Міжнародним Валютним Фондом, посилити роль всієї Верховної ради та профільного фінансового комітету, який демонструє свою ефективність та високі результати, це і стратегія розвитку 2020, і фінансові рекомендації Уряду і низка якісних державницьких законопроектів" - вважає політолог.

"Історія саме такого представництва України у переговорах із МВФ бере свій початок із конфліктів Президента Ющенка та його Прем'єра Юлії Тимошенко, але це в жодному разі не повинно впливати на якість прийняття рішень та конституційне право Парламенту, на участь у них" - додає М.Давидюк.

"Дуже дивними виглядають заяви міністра Данилюка, про те що до підписання і публікації меморандуму, він навіть відмовляється коментувати його зміст. Що вносить надзвичайну напругу в суспільство, яке не знає чого очікувати та до яких 'покращень' готуватися" - на останньому наголошує експерт.

Популярні новини зараз
Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Олена Зеленська здивувала українців своїми ногами, але пояснила, чому так сталося
Показати ще

Нагадаємо, що Міжнародний валютний фонд виступає за скасування можливості громадянам, які не отримують житлові субсидії, платити за житлово-комунальні послуги в розстрочку. Про це йдеться в проекті меморандуму України і МВФ, який є в розпорядженні Економічної правди.