Російська Федерація зобов'язана виконати рішення Міжнародного суду в Гаазі, який вимагав від окупантів відновити роботу Меджлісу кримськотатарського народу і забезпечити доступ до навчання українською мовою, але ООН не зможе змусити Кремль підкоритися.

Відповідну думку висловив експерт з міжнародного права Маттіас Гартвіг в інтерв'ю виданню Deutsche Welle.

"Росія, будучи учасницею відповідних конвенцій, зобов'язана виконувати це рішення і дозволити кримським татарам зібрати власний представницький орган", - заявив він.

За словами експерта, контроль над виконанням цього рішення покладено на Раду Безпеки ООН, на резолюції якої, втім, Москва може накласти вето.

"Якщо Росія заблокує резолюції Радбезу, не буде, відповідно, і виконання рішень суду. Думаю, так і буде. Але сподіваюся, що у Путіна (президента РФ Володимира Путіна, - ред.) достатньо розуму, щоб виконати обов'язкове правове рішення. Адже якщо суд прийме рішення не на користь України, Росія зможе вимагати його виконання. Було б нерозумно не виконати настільки м'яке рішення суду", - підкреслив експерт.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними
Показати ще

Власної виконавчої служби у Суду ООН немає і в разі, якщо постійний член Ради безпеки заблокує резолюції, з цим не можна буде нічого вдіяти, резюмував Гартвіг.


Як повідомляв раніше портал "Знай.UA"напередодні Гаазький суд підтвердив свою юрисдикцію у справі "Україна проти Росії", однак відмовився зобов'язати Кремль припинити фінансування терористичних організацій "ДНР" і "ЛНР".