Контроль держави над цінами давним-давно себе зжив, його скасування позитивно позначилося на українському ринку. Регулювання слід залишити тільки щодо медикаментів і комунальних тарифів.

Таку думку висловив начальник Держпродспоживслужби Володимир Лапа, передає UBR. "Уряд хоче скасувати державне регулювання цін на споживчі товари. Ми ці наміри підтримуємо, тому що не бачимо зв'язку між масштабом цінового контролю і динамікою цін", - заявив він.

Нагадаємо, в кінці минулого року стартував пілотний проект, який передбачає скасування контролю за цінами на 17 товарних груп. Здебільшого це групи соціального призначення: молочні продукти, яйця, яловичина, цукор та інше.

Економічний експерт Андрій Вігірінський розповів, що "відпущення" цін пошириться і на борщовий набір: морква, буряк, картопля і цибуля. Також "під роздачу" потраплять сало, дизель і бензин А-95. Що стосується хліба, то держава стримує ентузіазм магазинів і супермаркетів тільки стосовно соціальних одиниць: батон і український. Все решта - справа совісності підприємців.

"На більшу частину продуктів (молочка, хліб і хлібобулочні вироби, м'ясо, дитячий одяг та іграшки) встановлювали граничну торговельну націнку до 15%. Але це була фікція, адже реально виконання цієї норми ніхто це не контролював. Наприклад, торговельна мережа пише, що вона робить націнку на дитячі колготки 15%, а реально ставить 100% і це проходить непоміченим. Тому таке регулювання себе пережило", - розповів Олександр Охріменко, голова Українського аналітичного центру.

Популярні новини зараз
Українцям допоможуть вижити: виплатять по 3600 грн на кожного члена сім'ї Кого не мобілізують до армії: перелік професій Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

Як і раніше, держава стримуватиме цінові скачки на послуги "Укрзалізниці", газ і електроенергію. Але це відбувається тільки на офіційних паперах, на ділі - вартість продовжує зростати.

Експерти впевнені, що роль держави у встановленні цін ну дуже перебільшена: виробники навчилися з легкістю обходити всі заборони і рамки. Наприклад, в документі прописано, що молоко 2,5% може коштувати не більше 20 гривень. Виробник випускає молоко жирністю 2,3% і ставить свою цифру на ціннику, оскільки цей продукт вже не потрапляє до категорії регулювання.

"Повністю скасувати державне регулювання на товари уряд може влітку, коли буде новий урожай і ціни впадуть природним чином. Так вдасться уникнути подорожчання. Проте, вирости в ціні можуть чорний і білий хліб, борошно, деякі крупи (окрім гречки), цукор, курятина, макаронні вироби, можливо, молоко. На скільки, поки складно прогнозувати, адже багато що впирається в купівельну спроможність громадян", - розповів глава Української асоціації постачальників Олексій Дорошенко.

Експерти згодні з цією заявою, оскільки зараз все упирається в купівельну спроможність українців: накопичень у населення немає, а це означає, що підвищувати вартість продуктів без втрати продажів вже нереально. Робимо висновок: питання подорожчання залишається відкритим, оскільки тут грають роль такі важливі чинники, як сезонність і врожайність. Вартість імпортної продукції залежатиме від курсу гривні, який буде падати. Тому ціни в гривнях на закордонні товари зростатимуть і надалі.

Раніше портал "Знай.ua" повідомляв про те, чому на всьому світовому ринку ціни різко вскочили.