Споживча інфляція в березні поточного року прискорилася до 15,1% в річному вираженні. Однак це було прогнозовано. Зростання інфляції спровокувало збільшення виробничих витрат, активний експорт, а також планове підвищення окремих тарифів і акцизів.

Про це пише УНІАН, спираючись на дані Національного банку.

Відзначається, що, хоча зростання цін і прискорилося, ситуація на світових товарних ринках покращилася, що сприяло зміцненню курсу гривні в лютому-березні і стримувало базову інфляцію.

За даними НБУ, фактична інфляція в річному вимірі виявилася навіть нижчою за прогнозовану, що забезпечила низка факторів пропозиції і більш низькі темпи зростання цін на сирі продукти харчування, ніж передбачалося.

Додатковим фактором також став перегляд Державною службою статистики методології розрахунку інфляційних показників. Щоправда, цей ефект зникне у другому півріччі.

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Як повідомляв інформаційний портал "Знай.ua" раніше, в березні ціни на споживчому ринку зросли на 1,8%. У Мінсоцполітики відзначили, що показник є прогнозованим. Крім того, у відомстві стверджують, що це жлдним чином не пов'язано з підвищення мінімальної зарплати.