Французькі археологи з 1987 року розкопують вершину на скелі Імператриці у регіоні Бретань, але лише нещодавно розповіли про відкриття.

За інформацією Le Figaro, французи розпочали шукати артефакти після того, як 30 років тому ураган вирвав сосну на горі, а на місці виявили цікавий археологічний матеріал. Дослідники не могли використовувати сучасну техніку для розкопування, тому процес затягнувся на роки.

Лише у 2013 році археологи добралися до підніжжя скелі, де і виявили невелику печеру. Звідти вони дістали безліч артефактів епохи палеоліту - крем'яні наконечники стріл, кам'яні ножі, скребки та малюнки. З того часу французам вдалося заволодіти більше ніж 4,5 тисячами предметів, але 45 з них несуть особливу цінність.

Археологи знайшли сланцеві таблички з зображеннями коней і зубрів. Їхній вік оцінюють у більше 14 тисяч років. Цікаво, що 29 "гравюр" менше п'яти сантиметрів завдовжки.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

"Нас вразила краса цих малюнків і дивовижна майстерність художника. Для французької та європейської археології ці гравюри становлять величезну цінність, оскільки відносяться до перехідного періоду, раніше невідомому дослідникам", - розповів археолог Ніколя Нодіно.

Зазначається, що більше трьох років громадськості нічого не повідомляли про знайдені артефакти, адже археологи побоювались чорних копачів. Крім того, процес розкопування йшов дуже повільно через ризик пошкодити знахідки.

Як повідомляв портал "Знай.ua", археологи знайшли середньовічний єврейський некрополь у Римі.