У п'ятницю, 24 березня, в Загребі на стадіоні Максимір відбудеться матч 5-го туру групового етапу відбору до ЧС-2018 Хорватія - Україна. Початок - о 21.45. Пропонуємо до Вашої уваги представлення нашого суперника.

Збірна Хорватії з футболу

Прізвисько: Шашкові
Головний тренер: Анте Чачіч
Капітан: Лука Модріч
Найбільша кількість ігор: Даріо Срна (131)
Найкращий бомбардир: Давор Шукер (45)
Домашній стадіон: Максимір (вміщує 37 168)

Перша гра: Хорватія - Швейцарія - 4:0 (Загреб, Хорватія; 2 квітня 1940),
Хорватія - США - 2:1 (Загреб, Хорватія; 17 жовтня 1990)

Найбільша перемога: Хорватія - Сан-Марино - 10:0 (Рієка, Хорватія; 4 червня 2016)
Найбільша поразка: Німеччина - Хорватія - 5:1 (Відень, Німеччина; 15 червня 1941), Німеччина - Хорватія - 5:1 (Штутгарт, Німеччина; 1 листопада 1942), Англія - Хорватія - 5:1 (Уемблі, Англія; 9 вересня 2009)

Чемпіонат світу
Участь - 4 (вперше 1998)
Досягнення - 3-е місце (1998)

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Чемпіонат Європи
Участь - 5 (вперше 1996)
Досягнення - чвертьфінал (1996, 2008)

Цей відбірковий цикл до чемпіонату світу 2018 року Хорватія розпочала з нічиєї у Туреччині - 1:1 (у хорватів єдиний м'яч забив Іван Ракітіч з пенальті), потім підопічні Анте Чачіча розгромили в гостях Косово - 6:0 (хет-трик оформив Манджукіч, також відзначилися Мітровіч, Перішіч і Калініч), здобули мінімальну перемогу на виїзді над фінами - 1:0 (Манджукіч). І, нарешті, в останньому матчі здолали Ісландію - 2:0 (дубль Брозовіча).

Якщо заглибитися в історію, то першим великим турніром сучасної Хорватії був чемпіонат Європи 1996 року. У фінальній частині хорвати посіли у своїй групі друге місце, здобули дві перемоги та зазнали однієї поразки, і в підсумку пройшли до чвертьфіналу, де поступилися збірній Німеччини (1:2).

[[{"fid":"176855","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"3":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":"2048","width":"3072","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Наступним значним кроком збірної був виступ на чемпіонаті світу 1998 року. У матчах плей-оф за вихід у фінальну частину турніру Хорватія билася з Україною. Домашній матч хорвати виграли - 2:0, а в Києві змогли здобути прийнятний нічийний результат - 1:1. На груповому етапі фінальної частини чемпіонату світу Хорватія посіла друге місце в групі H, пропустивши вперед збірну Аргентини і випередивши новачків турніру - команди Японії та Ямайки. В 1/8 фіналу збірна Хорватії обіграла Румунію з рахунком 1:0, з пенальті відзначився Давор Шукер. У чвертьфіналі хорвати зуміли здобути велику перемогу над збірною Німеччини, яка пропустила у свої ворота три м'ячі. У півфіналі хорвати поступилися майбутнім чемпіонам світу, французам (1:2), виграючи по ходу матчу після чергового голу Шукера. Втіхою дебютантам чемпіонатів світу стало третє місце, вигране у голландців з результатом 2:1. Нападник хорватів Давор Шукер став з шістьма забитими м'ячами найкращим снайпером турніру.

Але от виступ у відборі до чемпіонату Європи 2000 року виявився для хорватської збірної невдалим. У відбірній групі команда посіла лише третє місце, поступившись збірним Ірландії та Югославії. На чемпіонат світу 2002 року Шашкові пробилися з першого місця у своїй відбірковій групі, де позаду залишили Бельгію і Шотландію. Проте в Японії і Кореї не змогли навіть вийти з групи, задовольнившись третім місцем і пропустивши вперед італійців і мексиканців.

На Євро-2004 Хорватія кваліфікувалась через сито стикових матчів, перемігши словенців за підсумками двоматчевого протистояння. Підсумок виступу у фінальній частині невтішний: нічиї зі Швейцарією (0:0) і Францією (2:2) і поразка від англійців (2:4). Чемпіонат світу 2006 року хорвати закінчили так само: поразка від бразильців (0:1) і нічиї з японцями (0:0) і австралійцями (2:2).

  • Хорватія - Україна: Прогноз і ставки букмекерів на матч

Євро-2008 став ще одним відносно вдалим турніром для хорватів: у відбірному циклі вони запам'яталися тим, що в буквальному сенсі "витягли" збірну Росії на той чемпіонат, обігравши в останньому турі англійців з рахунком 3:2 і не пустивши родоначальників футболу на чемпіонат Європи. На груповому етапі хорвати взяли верх над Австрією (1:0), Німеччиною (2:1) і Польщею (1:0), вийшовши з першого місця в плей-офф. У чвертьфіналі проти Туреччини рахунок не був відкритий в основний час, а в додатковий на 119-й хвилині Іван Класніч все-таки вразив ворота турків. Але коли до кінця гри залишалися лічені секунди, Семіх Шентюрк несподівано зрівняв рахунок і деморалізував хорватів - в серії пенальті турки вирвали перемогу і вийшли у півфінал Євро.

Чемпіонат світу 2010 хорвати пропустили - англійці двічі взяли реванш за поразку на Уемблі восени 2007 року, а другою сходинкою хорвати поступилися Україні, з якої двічі зіграли внічию. Зате на Євро-2012 хорвати вийшли з другого місця в групі, пропустивши вперед греків, а у стикових матчах помстилися Туреччині за програш у чвертьфіналі Євро-2008 - загальна перемога 3:0 за сумою двох матчів. У фінальній частині Євро-2012 Хорватія обіграла Ірландію (3:1), зіграла внічию з Італією (1:1) та програла майбутнім чемпіонам іспанцям (0:1) і посіла третє місце в групі.

[[{"fid":"176857","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"4":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":"3044","width":"4380","class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

У боротьбі за путівку на ЧС-2014 хорвати зіграли з командами Сербії, Бельгії, Шотландії, Македонії та Уельсу. По ходу відбірного турніру вперше в історії двічі програли домашні матчі на Максимірі Шотландії (0:1) і Бельгії (1:2). Збірна вийшла в плей-офф, здолала за сумою двох матчів команду Ісландії з загальним рахунком 2:0 і вчетверте у власній історії вирушила на чемпіонат світу, де потрапила в групу А до Бразилії, Мексики й Камеруну. У першому матчі поступилися бразильцям - 1:3, потім розгромили Камерун - 4:0, але в ключовому матчі програли Мексиці - 1:3 і як наслідок - провалили турнір.

У фінальній частині Євро-2016 хорвати вийшли з групи з першого місця, однак в 1/8 фіналу потрапили на майбутніх чемпіонів португальців і припинили виступи.

Нагадаємо, раніше портал Знай.ua представив історію протистояння Хорватія - Україна.

Фото: Getty Images