Вчені США з'ясували, що в молодих рослинах брокколі, цвітній капусті і брюссельській капусті знаходиться сульфорафан, котрий здатен захищати від раку і додати ефективності існуючим протипухлинних препаратам.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяПро це пише Science Alert.
У ході експерименту, медики намагалися зрозуміти, який вплив має щоденне харчування продуктами з сульфорафаном на здоров'я літніх людей.
У дослідженні взяли участь 28 чоловік старше 50 років, вони все піддалися процедурі біопсії товстої кишки.
У підсумку, у зразках взятих у людей, які вживали багато брокколі, а також інших зелених овочів, рівень експресії білка p16 був істотно вище, ніж у тих, хто дотримувався іншої дієти. Білок p16 є пухлинним супрессором.
Читайте також: Знайшли метод лікування гемофілії
Більш ранні досліди показали, що сульфорафан здатен на протипухлинний ефект. Своїми властивостями він впливає на клітинний метаболізм.
Таким чином, вчені стверджують, що регулярне вживання темно-зелених овочів допоможе організму краще боротися з раком.
Крім вищезгаданих овочів, вчені виділяють ще кілька продуктів, що знижують ризик розмноження злоякісних клітин, а також полегшують токсичний вплив хіміотерапії, серед них: соєві боби або продукти, приготовлені з сої (тофу, темпех, місо і соєвий соус), часник і цибулю різних сортів, бурі водорості, горіхи і плодові насіння, японські та китайські гриби.