Вчені США з'ясували, що в молодих рослинах брокколі, цвітній капусті і брюссельській капусті знаходиться сульфорафан, котрий здатен захищати від раку і додати ефективності існуючим протипухлинних препаратам.

Про це пише Science Alert.

У ході експерименту, медики намагалися зрозуміти, який вплив має щоденне харчування продуктами з сульфорафаном на здоров'я літніх людей.

У дослідженні взяли участь 28 чоловік старше 50 років, вони все піддалися процедурі біопсії товстої кишки.

У підсумку, у зразках взятих у людей, які вживали багато брокколі, а також інших зелених овочів, рівень експресії білка p16 був істотно вище, ніж у тих, хто дотримувався іншої дієти. Білок p16 є пухлинним супрессором.

Популярні новини зараз
Військовий заявив, що йому "не шкода цивільних" після трагедії у Кривому Розі: "Якщо батьки ухилянти – ні" Одна помилка — і пенсія зникне: українцям посилили вимоги На українок чекає повістка? Що готує квітень 2025 року в плані нових правил мобілізації "Бусифікації" кінець? Верховна Рада взялася за перевірку зловживань ТЦК
Показати ще

Читайте також: Знайшли метод лікування гемофілії

Більш ранні досліди показали, що сульфорафан здатен на протипухлинний ефект. Своїми властивостями він впливає на клітинний метаболізм.

Таким чином, вчені стверджують, що регулярне вживання темно-зелених овочів допоможе організму краще боротися з раком.

Крім вищезгаданих овочів, вчені виділяють ще кілька продуктів, що знижують ризик розмноження злоякісних клітин, а також полегшують токсичний вплив хіміотерапії, серед них: соєві боби або продукти, приготовлені з сої (тофу, темпех, місо і соєвий соус), часник і цибулю різних сортів, бурі водорості, горіхи і плодові насіння, японські та китайські гриби.