По всьому світу розташовано безліч секретних військових баз. Багато які з них заховані настільки, що навіть складно визначити їх реальне місце розташування.

Найбільш секретною військовою територією в світі є зона 51 - центр дослідження НЛО. Деякі вважають її "посадочним майданчиком для інопланетян" або випробувальним полігоном для машини часу, телепортації й інших див з наукової фантастики. Але дізнатися, що відбувається за її дверима насправді, не може ніхто, оскільки допуск туди заборонений.

Ми зібрали список найбільш неприступних і загадкових військових баз по всьому світу, в який потрапила і Україна.

1. Льодовик Сиачен, Індія і Пакистан

У горах між Індією і Пакистаном на висоті більше 21 тис. футів на льодовику Сіачен розташована військова база, яку контролюють обидві держави. Там весь час вирують крижані вітри, які дмуть зі швидкістю 150 км на годину. Температура повітря на льодовику досягає 50 градусів морозу за Цельсієм, а малий вміст кисню в повітрі стає причиною постійної нудоти, депресії і мовних проблем. На цій базі від важких погодних умов, висотної хвороби і лавин загинуло більше солдатів, ніж від куль.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

На утримання бази на льодовику Індія і Пакистан витрачають 300 $ і $ 200 мільйонів доларів на рік відповідно.

2. Олавсверн, Норвегія

Морську базу Олавсверн в Норвегії побудували неподалік від кордону з СРСР під час Холодної війни.

База являє собою вирізаний в основі гори підводний сухий док з доступом до моря. Її площа налічує 270 тисяч квадратних футів бомбонепробивного простору.

Будівництво споруди обійшлося державі в $ 500 мільйонів.

У 2011 році її продали через багато років простою за $ 18 мільйонів.

3. Піраміда Північної Дакоти, США

США обладнали спеціальний військовий комплекс в Північній Дакоті. Усередині перебувала система протиракетного захисту вартістю в шість мільярдів доларів, в завдання якої входило відстеження міжконтинентальних балістичних ракет.

З вигляду будівля нагадує піраміду, а всередині неї кілометри тунелів, які розходяться в різні боки. Незвичайне архітектурне рішення проекту породило безліч чуток. Крім цього, насторожує і той факт, що базу закрили, а тунелі затопили через три дні після здачі об'єкта в експлуатацію.

4. Морська база Хайнань, Китай

Поруч з китайським островом Хайнань побудували підводні тунелі для проходу субмарин у підземну морську базу на Південно-Китайському морі. Завдяки інноваційним установкам під землею, кораблі можуть прибувати і відбувати абсолютно непоміченими. Крім цього, проект реалізували потай від світової спільноти за рекордні строки. У результаті уряди світових держав були шоковані, адже в китайських доках можуть розміститися до 20 атомних субмарин, які можуть у будь-який момент завдати удар.

5. Авіабаза Баграм, Афганістан

Аеродром Баграма - найбільша Американська військова база в Афганістані. На ній знаходяться різні бойові одиниці, у тому числі гірськострілецька дивізія, Бойова Бригада Авіації, ВПС США, морфлот США, Корпус морпіхів.

Раніше на базі містилося понад 40 тисяч військових і персоналу. З часом авіабаза перетворилася на невелике американське містечко з будинками і магазінами.

Експерти з безпеки заявляють, що тортури на військовій базі Баграма досягли небачених масштабів.

Читайте також: Під Києвом знайшли нелегальні піщані кар'єри (відео)

6. База в Дієго-Гарсія, Індійський океан

У 1965 році американці зробили острів в Індійському океані своєї військової базою. Для цього США депортували цивільних осіб на Сейшельські острови і обладнали в Дієго-Гарсія центральний вузол для своїх військ.

Досі на острові не побував жоден журналіст. Ходять чутки, що ЦРУ використовує острів для утримання підозрюваних терористів.

7. Науково-дослідна станція HAARP, Аляска

На станції HAARP на Алясці проводять аналіз іоносфери і частини верхньої атмосфери на відстані близько 85-600 км від Землі. Вчені та військові посилають радіопромені в іоносферу, після чого вивчають результати, сподіваючись розгадати роль атмосфери при передачі радіосигналів. Але, відповідно до теорії змови, на базі зі 180-ю антенами і великою кількістю військових виробляють промінь смерті, викликають цунамі або готують зброю для управління свідомістю людей.

При цьому результати 'експериментів', які проводять на HAARP ніколи не оголошують. При тому, що бюджет змісту проекту за 20 років склав $ 300 мільйонів.

8. Атолл Кваджалейн, Тихий океан

На ланцюжку з 97 тихоокеанських островів розташувалася одна з американських військово-морських баз. Тут панує повна ізоляція від радіохвиль.

База грала головну роль у тестуванні балістичної ракети, і навіть підсобила при винаході технології, яка забезпечила світ інтернетом.

Після закінчення військових кампаній фахівці повважали дуже витратним транспортування літаків, джипів та іншої техніки в США. Тому більшу її частину звалили в лагуні Кваджалейн, утворивши кладовище обладнання.

9. Секретна база дронів, Саудівська Аравія

База в пустелі Саудівської Аравії з'явилася несподівано. Так, в 2010 Google Earth сфотографував пустельні місця, а в 2012 на цій же території виросла активно функціонуюча база. У комплекс побудовані три ангари для дронів, дві злітно-посадочні смуги для їх запуску та посадки, а також смуга для літаків.

База знаходиться на відстані декількох кілометрів від шосе, до неї не прокладені дороги. На підставі цього аналітики з питань безпеки дивуються, яким чином там вдалося побудувати комплекс.

10. База підводних човнів у Балаклаві, Україна

В Україні також є об'єкти підвищеної секретності. Після Другої Світової війни було прийнято рішення про створення військової бази в горі Таврос в Балаклаві. Споруда представляє собою об'єкт протиатомного захисту прямого попадання. Усередині бази проходить підземний водний канал з сухим доком, цехом для ремонту, мінно-торпедна частина і склади ПММ. При необхідності вхід в канал і вихід у море з іншого боку бази перекривається батопортом вагою 150 тонн.

Загальна площа внутрішніх приміщень і ходів бази становить 9 600 квадратних метрів.