Питання обміну полоненими уже давно використовується Кремлем як політична зброя, і нерішучість сепаратистів тільки затягує процес повернення додому українських патріотів, які утримуються у підвалах бойовиків на Донбасі.

Про це в інтерв’ю німецькому виданню Bild заявив генпрокурор Юрій Луценко.

Він пояснив, що процес обміну полоненими гальмують саме терористи. І якщо раніше вже було здійснено кілька успішних обмінів, то зараз цього не відбувається. Українська сторона склала список, але сепаратисти не мають чи то бажання, чи волі провести процедуру.

Проте, щоб це було можливо, підозрювані з окупованих територій утримуються під слідчим арештом без висунення звинувачення. Усього їх близько сотні.

"Проблема в наступному: якщо я хочу передати особу іншій стороні, щодо якої ведеться розслідування, то я повинен спочатку закрити провадження... особи, які вже були засуджені, можуть бути помилувані, потім обміняні... Але якщо обмін не відбудеться ні завтра, ні через тиждень, ні через місяць, то ми маємо проблему, оскільки ми не можемо ні відпустити людини, ні утримувати її", – пояснив очільник ГПУ.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

За його словами, невідомо, коли терористи погодяться на обмін. І якщо це затягнеться надовго, то прокурорам доведеться щоразу відкривати справу.

"Щодня отримуємо дзвінки, мовляв, готуємо обмін, і щодня я змушений закривати і потім знову відкривати справу. Якщо у мене буде гарантія, що обмін відбудеться тоді-то і тоді-то, я це зроблю. А якщо щоразу будуть переносити, особа продовжуватиме перебувати в сірій зоні", підкреслив Луценко.

Саме через усю цю тяганину люди сидять у камерах досудового слідства без оголошення звинувачення. До них можуть навідуватися родичі, передавати подарунки. Проте генпрокурор не впевнений, що в українських полонених у бойовиків такі ж умови.

Як писав інформаційний портал "Знай.ua", у Генпрокуратурі розповіли, у чому полягала цінність убитого російського екс-депутата Дениса Вороненкова