Медикам вдалося налагодити виробництво штучної крові. Єдина проблема полягає в тому, що її створенням виходить дорожчим за звичайну донорську.

Про це повідомляє Nature Communications. Метод розробили вчені з Брістольського університету спільно з управлінням з переливання крові та трансплантології Національної служби охорони здоров'я Британії. З його допомогою можна масово відтворювати донорські еритроцити в лабораторії. Основою для технології стали властивості стовбурових клітин.

З неї можна добути близько 50 тисяч еритроцитів. Наприклад один мішок для забору крові містить майже трильйон таких клітин. Дослідникам вдалося штучно затримати початковий процес ділення. Це практично робить клітини безсмертними.

Отримавши необхідну їх кількість, медики просто програмують їх на перетворення в еритроцити, домагаючись такої необхідної для виробництва масовості. Медики наголошують, що новий спосіб ще не повністю відпрацьований. Клінічні випробування зразків планують протестувати в 2017 році.

Нагадаємо, портал "Знай.ua" повідомляв, австралійським вченим вдалося знайти препарат, який поборе старіння. Незабаром проведуть клінічні випробування на людях.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще