Рівно 150 років Російська Імперія офіційно продала півострів Аляску Сполученим Штатам. З нагоди річниці, російські публіцисти «вибухнули» серією матеріалів про те, що пора б півострів повернути або хоча б пред'явити свої права на нього. Питання більш ніж серйозне.

Портал Знай.ua розібрався в історії продажу Аляски і поспішає розвінчати найпоширеніші міфи навколо цієї події.

Міф №1 Аляску продала Катерина II

Імператор Олександр II

Тут все вкрай просто. Розхожій думці, що півострів був продам при Катерині II, ми зобов'язані колись популярній пісні гурту Любе «Не валяй дурака, Америка», де звучить фраза «Катерино, ти були не права».

Популярні новини зараз
Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Звичайно, Катерина II була неправа багато і часто. Саме в роки її правління була зруйнована, наприклад, Запорізька Січ. Але ось до продажу Аляски вона не має ніякого відношення, тому що до того моменту вже років 70 як померла.

У 1867 році, коли укладався договір з американцями, царював Олександр II, а перші передумови і ідеї щодо продажу Аляски з'явилися ще при Миколі I. Ось тільки Микола був не такий ліберальний, і ідея «торгівлі російськими землями» йому не дуже сподобалася. А більш м'який Олександр пішов на це досить легко.

Міф №2 Сильно продешевили при продажу

Карта Аляски до продажу

Поширена думка говорить, що півострів продали за безцінь. І цим явно зрадили інтереси країни. Давайте розберемося.

Вартість угоди тоді склала 7,2 мільйона доларів золотом. Здавалося б, не дуже багато. Звичайно, середньостатистичний громадянин ніколи таких грошей не бачив і в руках не тримав, але читав, що, наприклад, футболістів купують іноді і за більші суми. А тут цілий півострів.

Не враховують тільки, що курс долара за 150 років сильно змінився. 7,2 мільйона доларів тоді - це приблизно 108 мільйонів доларів зараз. А це вже не мало, тим більше у вигляді золота.

Крім того, варто ближче придивитися до самої Аляски, тобто до товару, який отримували американці. І тут ми переходимо до наступного міфу.

Міф № 3 Американці обманом купили багаті землі

Справа в тому, що в історії США «золотих лихоманок» було цілих п'ять. На момент продажу Аляски якраз відгриміла перша - каліфорнійська. Про те, що на півночі теж є якісь корисні ресурси, тоді просто не знали. Золото там виявили вже ближче до кінця XIX століття.

Тому ніякої особливої ​​цінності на той момент в полуострові ніхто не бачив. США купували Аляску як дику, малодосліджену та важкодоступну територію, без інфраструктури і шляхів сполучення. Тому та ціна, за яку вона була в підсумку куплена, більш ніж адекватна. На додачу, американцям довелося чимало грошей ще і вкласти в створення цієї інфраструктури.

Більш того, російському дипломатичному корпусу в Вашингтоні довелося кілька років умовляти Сенат США піти на цю угоду. У Штатах тільки закінчилася кровопролитна Громадянська війна, так що бюджетні кошти потрібні були на відновлення країни. І витрачати їх на сумнівне земельне придбання не хотілося.

Росія прагнула продати Аляску з однієї простої причини. Слабкість Тихоокеанського флоту Російської Імперії не дозволяла забезпечити півострову повноцінний захист від військової інтервенції. А інтервенція, враховуючи недавню Кримську війну і вкрай напружені відносини з Британією, була можлива. Британія на той момент безроздільно володіла Канадою і цілком могла приєднати до неї Аляску без особливого опору.

Тому було вирішено продати ці проблемні і вразливі землі. Тепер, після того як там знайшли спочатку золото, а потім і нафту, Росії залишається тільки кусати лікті.

Міф №4 Аляска була здана в оренду

Договір, підписанний царем

Черговий міф, який вкрай складно розвінчати. Адже, по суті справи, розвінчувати нічого. У документах про продаж, які збереглися до наших днів, немає ні слова про оренду, мова йде про повну передачу права власності. Аляска однозначно, остаточно і безповоротно перейшла в повну власність США.

Конспірології вважають, що було якесь доповнення до договору, додаткові умови, які зараз приховують. Але це залишається чистої води припущенням. Ані документи, ані мемуари учасників процесу про це навіть не згадують.

Міф №5 Росія все ще має права на Аляску

І знову ні. Найчастіше прихильники цієї версії чіпляються за припущення, що Росія так і не отримала грошей за Аляску, адже барк «Оркні», який їх перевозив, затонув під час шторму.

Проте, будь-який конспіролог може звернутися в Державний історичний архів Російської Федерації і побачити там документ 1968 року, який говорить: «За відступлені Північно-Американським Штатам Російські володіння в Північній Америці надійшло від зазначених Штатів 11 362 481 р. 94 коп. З числа 11 362 481 руб. 94 коп. витрачено за границею на покупку приладдя для залізниць: Курсько-Київської, Рязансько-Козловської, Московсько-Рязанської та ін. 10 972 238 р. 4 к. Решта ж 390 243 руб. 90 к. надійшли готівкою».

А сам барк «Оркні» бував у порту Лондона в 1870 і 1871 році, і затонути раніше ніяк не міг.