Павуки-павичі (Maratus), для того, щоб сподобатися самкам, танцюють довгі і складні танці. Однак якщо їх дамі серця танець не сподобається, вона запросто може з'їсти свого шанувальника.

Вчені вже давно досліджують цю дивну модель поведінки, однак відповіді поки що так знайти і не вдалося, пише National Geographic.

Серед павуків-павичів виділяють 43 підвиди. Усі вони мають яскраву візерунчасту забарвлення і довгі тонкі ноги. Розмір особин не перевищує 5 мм.

У шлюбний період самці танцюють перед самками, такі "приватні танці" можуть тривати від 4 до 50 хвилин. В цілому малюнок танцю індивідуальний, але включає обов'язкові елементи: погойдування хвостом, черевцем і третьою парою кінцівок. При цьому виникає вібрація – самка не лише бачить, але і відчуває руху потенційного партнера.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Участь самок у шлюбному ритуалі вивчено мало.

Нове масштабне дослідження провели біологи з університетів Каліфорнії і Нового Південного Уельсу.

Вони вибрали для вивчення 128 самців і самок Maratus volans. Усі жіночі особини були незайманими.

Павуків помістили в лабораторні умови, що імітують світ живої природи. Танці записували лазерними віброметрами і відеокамерами. Виявилося, що лише 16 самців із 64 змогли домогтися бажаного.

Якщо самці танець не подобається, вона починає розгойдуватися, але якщо танцюрист не звертає на це уваги, то він ризикує бути з'їденим. Після цього, самка вже більше не звертає уваги на інших самців, як би добре вони не танцювали.

Причину, по якій більшість павучих не захотіли продовжувати рід, вчені так і не з'ясували.

Арахнологи також не змогли зрозуміти еволюційний механізм виникнення такого складного шлюбного ритуалу. Танці та інші заманюючі "прийоми" самців у тваринному світі нерідкість, але у разі павуків-павичів дивним є поєднання двох основних характеристик: яскравого забарвлення та дій.

Наприклад, павичі-птахи, завойовують увагу партнерки лише демонстрацією краси, при цьому у світі павуків цього виявилося замало, і від самців потрібні додаткові навички.

Як писав раніше інформаційний портал "Знай.ua", новозеландські павуки огорнули поле гігантської павутиною.