Як виявилось, історія помилялась щодо мишей, приписуючи їм початок стосунків з людиною в період, коли люди почали займатись сільським господарством. Останні дослідження показують, що миші прийшли до людей навіть раніше собак.

Генетики з'ясували, що «піонери» серед відданих людині псів з'явилися на сході і заході Євразії більш ніж 12 000 років тому, але в Центральній Азії - не раніше 8000 років назад. Раніше вважалось, що миші стали супроводжувати людей приблизно в той же період.

Однак, фахівці довели, що дикі миші виробили стратегію співіснування з людьми і «одомашнились» набагато раніше, повідомляє The Independent. Тому саме мишей можна вважати одними з найдавніших супутників людей.

Група дослідників з США, Ізраїлю, Франції та Університету Абердіна у Великобританії вивчила останки скам'янілих зубів домашньої миші (Mus musculus domesticus) і куцохвостої польової миші (Mus macedonicus) за тисячолітній період і отримала доказ, що перші миші приєдналися до людей приблизно 15 000 років тому.

Спостерігається неоднорідність популяції домашніх і диких мишей через міграцію мисливців-збирачів, підтверджує доктор Ліор Вайсборд з Хайфського університету в Ізраїлі. Тому, як і у собак, в історії мишей можуть ховатися і більш ранні випадки «одомашнення».

Популярні новини зараз
Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни Потрібно бути готовими: що буде з курсом долара до літа
Показати ще

Цікаво, що більшість інших тварин були одомашнені набагато пізніше. Так, згідно з останніми дослідженнями, корови були одомашнені приблизно 10,5 тисяч років тому на території сучасної Туреччини. Свиней одомашнили близько 13 тисяч років тому в Месопотамії. Головні вороги мишей - кішки - з'явилися поруч з людьми близько 8 тисяч років тому. Собаки стали супроводжувати древніх людей більше, ніж 12 тисяч років тому.

Раніше сайт Знай.ua розповідав, про бойову мишу бійців АТО, яка підкорила мережу.