Після семи місяців реформ та оновлення держави, міжнародні партнери та уряд фіксує перші результати стабілізації. Попри падіння економіки, золотовалютні запаси та вклади в гривнях почали зростати вперше за рік, заявив президент Петро Порошенко на засіданні уряду.

"Дякую всім, особливо пересічним громадянам, що зберегли країну від катастрофи. МВФ визнали, що ми досягли макроекономічної стабілізації і наша економіка почала показувати ознаки стабільності. Це поки що дисонує з почуттям українців, оскільки це оцінка лише першого етапу нашої роботи. Час переходити до сталого розвитку країни", - заявив Порошенко.

Президент зауважив, що така резолюція керівництва МВФ "значно підвищує інвестиційний рейтинг держави", але не допоможе залучити інвестиції без запровадження податкової реформи. Порошенко згадав, що у лютому цього року золотовалютні резерви країни складали лише п'ять млрд. доларів, причому саме з цих грошей Україна сплачувала Росії за газ.

"Тоді ніхто не вірив, що ми перейдемо зиму і не рухнемо. Коли ми заявляли, що утримуємо курс гривні на рівні 20-22, всі посміхалися і казали, що буде 40-45. Зараз золотовалютні резерви складають майже 13 млрд., інфляція майже зупинилася, гривня врятована, а торгівельний баланс позитивний. Вклади в гривні вперше за рік зросли на чотири млрд. гривень. Ця статистика свідчить, що інфляції не буде", - підкреслив Порошенко.

Завдяки збільшенню надходжень до бюджету, уряд вирішив вже у вересні компенсувати частину втрат пенсіонерам та працівникам бюджетних установ. Це відчують майже 12 мільйонів українців.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

"Підвищення стандартів на 12-13% – це замало. Не слід перебільшувати ефект від цього, але і применшувати – теж не варто. Це показує, що зусилля по боротьбі з корупцією дають перші результати, а важкі і болісні реформи принесуть користь всієї країні", - сказав Порошенко.

Читайте також: МВФ розгляне черговий транш Україні в жовтні - Порошенко

Реструктуризація зовнішнього боргу та списання його 20% дасть можливість зосередитися в найближчі чотири роки на реформах.

"Дефолту, якого так чекав від нас агресор – не буде. Більше того, ми поступово відходимо від залежності від російського ринку. Наразі лише 2% нашої продукції експортується до Росії. Ми вистояли і проходимо випробування", - заявив президент.