Ситуація напередодні виборів стає критичною для непопулярною в Києві для міської влади. Соціологічні дослідження показують, що Кличко і його команда, що складається в основному з екс- "регіоналів", стрімко втрачають популярність у столиці.

Кияни чекають нових осіб і в своїй масі не бажають переобирати збанкрутившого місто Кличко. На ділі це означає, що влада піде на будь-які тотальні фальсифікації і маніпуляції, аби не втратити високих крісел.

За останні півроку електоральні переваги столиці досить динамічно змінюються, про що регулярно свідчать результати незалежних соціологічні замірів. Показово, що протягом літа та вересня сильно просіла популярність партій, що входять сьогодні в парламентську коаліцію. Саме це змусило владу розкручувати альтернативний проект з реанімації забутого екс-мера столиці Олександра Омельченка, який є запасним парашутом "Солідарності".

Згідно з останніми дослідженнями, які провела соціологічна компанія "Український інтелект", невелике лідерство поки що зберігає чинний мер столиці Віталій Кличко, за якого готові віддати свої голоси 15,5% респондентів. Друге місце вже третій тиждень займає лідер "Руху за реформи" Сергій Думчев - за нього на кінець вересня готові проголосувати 11,5% киян. Збільшує відставання від Думчева Володимир Бондаренко, якому віддають симпатії 8% респондентів. На четверте місце піднявся екс-член "Правого сектора" Борислав Береза ​​- його готові підтримати 7% виборців.

Соціологія для влади дуже неприємна, враховуючи колосальний антирейтинг самого Кличка, який буквально щотижня втрачає свою популярність. У такій конфігурації владі дуже важливо не допустити участі Думчева в другому турі. Ідеальним варіантом була б спроба "реанімувати" із забуття екс-мера Києва Олександра Омельченка. Однак останній має ріденькі 5%, і зараз для Банкової куди важливіше просто проштовхнути "Єдність" у Київраду, щоб провести туди якомога більше узгоджених депутатів.

Популярні новини зараз
На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей
Показати ще

Цікаво, що за один місяць розрив між першим і другим місцями скоротився до 4%. Ще за підсумками серпня Думчев мав трохи менше 7% симпатиків у столиці, але за місяць зумів наростити цей показник на 4,5%. Кличко, навпаки, втратив ще один відсоток, хоча якщо згадати початок літа, то підтримка діючого мера і зовсім становила 24%. Більш того, загальна динаміка залишається не на користь Кличка. Якщо Думчев нарощує свої показники, то Кличко стрімко втрачає прихильників у столиці. А до виборів залишається ще цілий місяць. Крім того, у екс-боксера шалений антирейтинг (39%) по столиці, що робить його шанси в другому турі свідомо програшними.

В результаті у Сергія Думчева, якого в Києві сприймають як нового технократа, рівновіддаленого від усіх олігархічних кланів, є можливість вже у жовтні зайняти крісло столичного мера. Правда, враховуючи виключно брудну виборчу боротьбу, а також тотальне використання владою адмінресурсу, можна припустити, що просто так Кличко своє крісло не віддасть.

Вельми схожі результати симпатій киян і серед партійних проектів. У цьому сегменті найбільшу популярність має президентська "Солідарність", за яку готові віддати свої голоси 15,2% респондентів. Хоча експерти пояснюють умовно високий рейтинг "Солідарності" саме прив'язкою до імені президента. До того ж Кличко зумів вчасно розчинити в більш рейтингової "Солідарності" свій УДАР, який по столиці не набирав навіть 5% голосів.

Читайте також: Держава не солідаризувався з народом - Сергій Думчев

Досить великий стрибок вгору зробив "Рух за реформи". За нову партію, котра проводить яскраву і впізнавану виборчу кампанію, готові проголосувати 10% киян. Саме ця партія сьогодні стала головним центром опозиції чинної влади. Характерно, що на третьому місці з 8,2% знаходиться "Батьківщина" Юлії Тимошенко, яка, хоча формально і є членом пропрезидентської коаліції, веде свою агітаційну кампанію як опозиційна партія. Власне, на кінець вересня тільки ці три політичні сили гарантовано проходять до Київради.

На межі проходження знаходяться "Самопоміч" львівського мера Андрія Садового (4,8%), а також Радикальна партія Олега Ляшка (4,6%). Цікаво, що ці партії теж базують свою агітаційну кампанію на критиці чинної влади.

Все це свідчить про те, що в столиці дуже сильні протестні настрої і кияни хочуть бачити нові обличчя. Виходячи з цього, Кличко зі своєю командою будуть діяти наступним чином:

1) переслідувати опонентів (погроми в офісах "Руху за реформи" про це яскраво свідчать);

2) задіяти на повну адміністративний ресурс;

3) готуватися до фальсифікацій виборів;

4) намагатися обдурити киян, проштовхуючи в Київраду свідомо фейковие псевдоопозиційні проекти на кшталт "Єдності" або Опозиційного блоку.

У свою чергу, практично всі парламентські партії відмежовується від своєї участі в пропрезидентській коаліції і проводять виборчу кампанію як опозиційні сили. Цікаво, що цим займається навіть "Солідарність", розповідаючи на сторінках своїх партійних видань про те, як будуть "скорочуватися чиновники" і "почнеться боротьба з корупцією". У підсумку вся ця чехарда сприяє стрімкому зростанню популярності дійсно нових політичних партій, таких як "Рух за реформи", і нових політичних лідерів.