Сьогодні над кримськотатарським народом, який за роки незалежності України вже майже повернувся на свою землю, знову нависла загроза витіснення з Батьківщини. Про це під час виступу у ВР сказав голова Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров, повідомляє прес-служба "Блоку Петра Порошенка".

"Ця загроза принесена російською окупацією. Запобігти цьому зможемо, лише повернувши Крим до складу України", - наголосив він.

Чубаров закликав парламент підтримати Постанову щодо визнання депортації татар з Криму у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу.

Читайте також: Окупаційна влада проведе перепис українців в Криму

"Постанова Державного комітету оборони СРСР від 11 травня 44 року так і починається "всіх татар виселити з території Криму та поселити їх у якості спецпоселенців в районах Узбецької СРСР". Через тиждень, коли 18 травня починається безпосередня депортація, вже тут додаються райони Уралу та Сибіру. 46,2 % кримських татар – це майже половина нашої чисельності, ми втратили в перші роки вигнання від холоду, голоду та знущань. Окремі народи, які були вислані з нами, повернули в кінці 50 років, але катастрофа кримських татар визначається тим, що десятиліттями насильницькими методами нас примушували залишатися у місцях вигнання, а тисячі наших людей кидали в радянські тюрми", – сказав Чубаров.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

За його словами, схвалення депутатами Постанови про визнання депортації геноцидом є ще одним кроком до повернення Криму Україні.