Явка виборців на місцевих виборах, другий тур яких проходить сьогодні, 15 листопада, в Києві і 18 обласних центрах, можливо, складе близько 30%.

Такі цифри озвучив голова Центральної виборчої комісії Михайло Охендовський, передає Лівий берег.

"Єдине, що хвилює, - надзвичайно низька явка виборців, яка є на даний момент. Якщо тенденції збережуться, то цілком ймовірно, що явка складе близько 30%", – сказав він в неділю, 15 листопада.

Читайте також: Під ЦВК протестували проти фальсифікацій в Маріуполі з опудалом Охендовського (фото)

На його думку, при такій рекордно низькій явці легітимність виборів сумнівна і виникає питання про доцільність збереження мажоритарної виборчої системи абсолютної більшості.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

"При наднизькій явці можлива ситуація, коли 50% виборців проголосують (за кандидата-переможця), але це буде 15-17% від кількості виборців у відповідному місті", – сказав голова ЦВК.

За даними спостерігачів громадянської мережі "ОПОРА", загальнонаціональна явка виборців станом на 12:00 15 листопада склала 12,8% (похибка ± 0,7%). Під час голосування 25 жовтня явка була вищою – 18,5% (похибка ± 0,7%).

Нагадаємо, що Михайло Охендовський вважає, що зрив голосування в Красноармійську Донецької області і Маріуполі виник через бездіяльність членів виборчкому, притому ця бездіяльності мала "системний характер".