Збивши російський літак, що порушив повітряний простір суверенної держави, Туреччина може використовувати положення міжнародного права і заборонити російським кораблям прохід через протоки Босфор і Дарданелли, сказав політолог Станіслав Бєлковский. Про це повідомляє видання "Гордон.ua" з посиланням на телеканал "Дождь".

"Конвенція Монтре від 1936 дає Туреччині право у випадку, якщо відбуваються військові дії, які загрожують її безпеці, закрити Босфор і Дарданелли для будь-якої країни, залученої в конфлікт. У даному випадку - для Росії", - заявив Бєлковський.

Можлива заборона проходу через чорноморські протоки для російський військових кораблів, що загрожує постачанню військового контингенту РФ в Сирії, сказав російський політолог.

Читайте також: Росія-НАТО: Реакція військових експертів

"Військово-транспортні судна не зможуть виходити в Середземне море. Отже, постачання сирійської угруповання буде повністю паралізовано. Росія не зможе збільшити контингент до 25-30 тис. осіб, як заявлялося. Це виключить сухопутну операцію РФ в Сирії", - заявив Бєлковський.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

Приймаючи рішення збити Су-24, турецьке керівництво враховувало небажаність посилення позицій РФ в регіоні. Крім того, на численні випадки порушення повітряного простору країн НАТО в Альянсі втомилися закривати очі, вважає експерт.

Читайте також: Версія А. Арестович щодо інциденту зі збитим "Су-24"

"Досі НАТО робило вигляд, що нічого не відбувається. Що хлопчик біситься. Раз жуйку дядькові на піджак приклеїв, другий раз. Знайшлася країна, яка вирішила припинити ці тренувальні польоти російської авіації на межі фолу. Дядя хлопчика в калюжу штовхнув", - сказав Бєлковський.

Нагадаємо, 24 листопада, з ранку турецькі винищувачі Ф-16 збили російський бомбрдіровщік Су-24.Турецкая сторона рассценіла цей інцидент, як захист національних граніц.В Росії, зокрема Путін, оцінили цей акт як "удар в спину".