Росіянин Володимир Шпитальов попросив генпрокурора Юрія Чайку перевірити законність дій у 1918 році Всеросійського центрвиконкому рад робітничих, селянських і солдатських депутатів і Ради народних комісарів по розгону Всеросійських установчих зборів.

Про це пише УНІАН.

"Прийшов до громадської приймальні генпрокуратури подати заяву про перевірку законності розгону Установчих зборів і створення в підсумку РРФСР", - повідомив він на своїй сторінці в Facebook.

Читайте також: Росія хоче перекроїти кордон з Україною

Заявник просить Генпрокуратуру дати ці роз'яснення у зв'язку з тим, що раніше вона прийняла рішення про незаконність входження Кримської області до складу Української РСР в 1954 році, а також почала перевіряти законність визнання незалежності Литовської, Латвійської і Естонської РСР.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Як відомо, Установчі збори було обрано в ході демократичного народного волевиявлення, 06.01.1918 року ним була проголошена Російська Демократична Федеративна Республіка. Проте того ж дня силами, підконтрольними ВЦВК і РНК, робота Всеросійських установчих зборів була насильно припинена, а ВЦИК опублікував текст "Декрет про розпуск Установчих зборів", - йдеться у зверненні до російської прокуратури.

Шпитальов попросив перевірити законність створення ВЦВК, що прийняв рішення про розгін Установчих зборів, а також перевірити законність створення СРСР і РРФСР з урахуванням силового розгону Установчих зборів і створення Російської Демократичної Федеративної Республіки.