Президента України просять підтримати ініціативу щодо позбавлення російської мови статусу офіційної в ООН.

Про цей йдеться в резолюції за підсумками міжнародного форуму "Нас об'єднає мова", який відбувся 20 липня в Києві на НСК "Олімпійський". У документі містяться звернення до Президента, Верховної ради, Кабінету міністрів і окремих міністрів, а також до Донецької обласної держадміністрації, пише Gazeta.ua.

Главу держави, серед іншого, просять "доручити міністрові закордонних справ України підтримати міжнародну ініціативу про позбавлення російської мови статусу офіційної мови ООН".

Читайте також: Макаревич, "Гайдамаки" та Маленчук заспівали про мир в Україні (відео)

В резолюції форуму прохання обгрунтовано таким чином: "з огляду на те, що статус міжнародної мови був утрачений російською мовою з припиненням чинності Варшавського договору, а також через використання Російською Федерацією мовного питання для виправдання збройної агресії".

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки
Показати ще

Від народних депутатів учасники зібрання вимагають розглянути законопроект "Про функціонування української мови як державної та порядок застосування інших мов в Україні", авторства Сергія Головатого, Оксани Сироїд, Володимира Яворівського, Марії Матіос, Ірини Фаріон або законопроект "Про порядок застосування мов в Україні", розроблений групою фахівців під керівництвом Леоніда Кравчука.

Одним із завдань, досягнути якого прагнуть учасники форуму, зробити українську мовою міжетнічного спілкування в Україні та першою мовою спілкування в усіх царинах життя.