Літаки стали доступним і звичним транспортним засобом. Але багато фактів про повітряні подорожах досі дивують.

У будь-який момент кількість людей, що одночасно перебувають в повітрі по всьому світу, майже досягла мільйона. А тих, хто планує подорож літаком найближчим часом, ще більше.

BBC вважає, що подорожувати треба розумно, повністю усвідомлюючи те, що може трапиться навколо вас.

Ось деякі дивовижні факти про авіаперельоти, які треба знати кожному мандрівникові.

1. При електронному скануванні пасажирів в аеропортах робочі служби безпеки не можуть побачити ваше оголене тіло. Хоча раніше це було не так. Масове обурення тим, що перегляди на пунктах контролю безпеки відкривають занадто інтимні подробиці пасажирів, змусило керівництво аеропортів змінити устаткування.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам
Показати ще

2. Аеробус A380 може вмістити на борту 853 пасажира. Через величезних розмірів літака ангари аеропорту Хітроу в Лондоні довелося перебудувати.

3. Літаки при необхідності можуть злітати майже вертикально завдяки запасний потужності двигуна. На комерційних рейсах такого ніколи не роблять. Але насправді це абсолютно неймовірне видовище.

4. Під час тестування крила літаків витримують вигин майже на 90 градусів. Тому невелика турбулентність не може завдати шкоди літаку.

Читайте також: Boeing запатентував реактивний двигун на лазерах і ядерних вибухах

5. Дизайн аеропортів розробили таким чином, що він непомітно впливає на поведінку пасажирів, змушуючи їх робити певні речі. Наприклад, обмежена кількість сидячих місць у виходів на посадку - не випадкова. Так відвідувачів аеропорту спонукають більше заходити в магазини і ресторани.

6. Наші смакові рецептори трохи змінюються під час польоту. Авіакомпанії додають більше солі в їжу на борту, бо стиснене повітря погіршує сприйняття смаків.

7. Можливо, ви цього не помічали, але в повітрі потреба нашого організму випускати гази помітно збільшується. Ось чому салони літаків обладнані великою кількістю вугільних фільтрів, які зупиняють поширення неприємних запахів.

8. Кращий спосіб полегшити погане самопочуття, пов'язане з різкою зміною часового поясу, - це заздалегідь розпочати підготовку до нової тимчасової зони.

9. Хоча авіакатастрофи завжди отримують великий резонанс у пресі, за статистикою цей вид транспорту безпечніше, ніж будь-який інший.