Леонід Чайковський із міста Гайсин Вінницької області став першим в Україні власником приватного смітника. Посаду головного лікаря-венеролога району на власну справу змінив у 2000 році. Сьогодні середньомісячний дохід підприємця складає 30 тис. грн.

"Якось керівник райдержадмінстрації розказав, що у Гайсині проблеми із сміттєзвалищем. Старий закрили через те, що він не відповідав санітарним вимогам. Я знав, що у Європі люди добре на такому бізнесі заробляють і вирішив зайнятися цією справою." - розповідає Леонід Іванович.

Чоловік пішов на пенсію за стажем роботи та зайнявся організацією власної справи. Місто виділило полігон розміром 6,8 га із дотриманням усіх вимог щодо санітарно-захисної зони - до найближчих житлових будинків понад 500 м, а до населеного пункту – 3 км. В обладнання смітника довелося вкласти 35 тис. грн. Підготовка тривала майже два роки.

"Дружина ледь з дому не вигнала. Знайомі казали, що я ненормальний, бо лікар, а пішов на смітник працювати. У лікарні на той час я отримував 260 гривень зарплати, а на смітнику, як тільки він запрацював, став заробляти 5 тис. грн. Троє моїх дітей були студентами, тому гроші нам були дуже потрібні. Як тільки смітник став приносити прибуток, друзі перестали сміятися з моєї затії."

На сміттєзвалищі працює дві бригади робітників. Збирають пляшки, скло, брухт, папір, автомобільні шини, пластмасу. Потім здають закупівельникам. Щомісяця отримують близько 2 тис. грн. кожен.

"Люди працюють самі на себе, чверть із заробленого віддають мені, решта — їхнє. Раніше було багато металобрухту, на ньому добре заробляли, тепер його майже немає, бо люди самі здають. Все сміття сортуємо. Скляні пляшки - на білі і кольорові, чисті та не пошкоджені здаємо окремо від склобою. Пластикові пляшки пресуємо. Роки три тому мій середній син зробив для цього прес. Папір, щоб здати треба зібрати 4-5 тонн, склобою — не менше 20 тонн, пляшок — 7-8 тонн." - розповідає власник смітника.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще
Чайковський зізнається, що охочих працювати на смітнику мало.

"Люди соромляться, бо це не престижно. Але ті, хто погодився прийти - надійні, не п'ють, відповідальні. Щоб не пішли шукати кращої роботи, створюю їм хороші умови. Збудував хатинку на дві кімнати, там є піч, ліжко. Робітники можуть відпочити, зігрітися та поїсти. Кілька років тому вночі на смітник приїхали якісь злодії, зламали замок і вкрали пластикових пляшок на 4 тисячі гривень. Відтоді тут запровадили нічне чергування. А ще приходили сюди волоцюги, робітники їх вигнали, бо ж самі хочуть заробити. Так ті підпалили приміщення, де була на 40 тисяч гривень. Після того придбав пожежну машину"

Інколи працівникам смітника щастить знайти оригінальні речі чи гроші.

"Хотіли навіть музей старовинних речей зробити. Люди викидають після смерті родичів багато речей, які для них не є важливими. Часто, це речі належать до минулої епохи – фарфорові статуетки, металеві праски, рогачі і казани. Ми їх збираємо в окремому приміщенні. Нещодавно один з робітників знайшов 15 доларів. Буває, люди викидають великі суми грошей, потім приїжджають і шукають. Один чоловік викинув речі бабусі, яка померла, а вона в черевику сховала кілька сотень євро та більше десяти тисяч доларів. Гроші так і не знайшли, бо екскаватор уже розгорнув сміття."

Леонід Іванович вважає місто Гайсин чистішим, ніж інші райцентри.

"Але кругом є недобросовісні. Викидають сміття у посадках, бо лінь до смітника довезти. Може, думають, що я за це гроші братиму. Але я просто люблю чистоту, як більшість лікарів. Тому гроші з людей не беру. Тільки б вони не смітили більше ніде"