У США знайшли скрипку Страдіварі яку викрали в скрипаля Романа Тотенберга у 1980 році.

Про це повідомляє британське видання The Guardian.

Тепер скрипку повернуть родині Тотенберга. Про це написала донька скрипаля, юридичний кореспондент порталу NPR news Ніна Тотенберг.

Скрипку викрали з приміщення, де давав концерт Тотенберг. Це відбулося, поки він спілкувався з прихильниками після виступу в травні 1980 року.

"Це була руйнівна втрата для батька. Він казав, що втратив музичного партнера, з яким виступав 38 років", - згадувала його донька.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Батько завжди підозрював, що скрипку викрав честолюбний музикант. Тотенберг не був з ним знайомий, але помітив його біля приміщення музичної школи в Кембріджі (штат Массачусетс) де була скрипка.

Читайте також: Український скрипаль став другим на конкурсі в Брюсселі

В тому, що скрипку викрав саме цей музикант, була переконана дівчина Тотенберга. Але її підозр було недостатньо для правоохоронців, щоб висунути звинувачення.

Але кар'єра в молодого музиканта не склалась. Він переїхав до Каліфорнії де й помер від раку у 58 років. За кілька років після його смерті колишня дружина та її новий чоловік знайшли замкнений футляр. В ньому була скрипка Страдіварі. Швидко з'ясувалось, що це саме та скрипка, яку вкрали у Тотенберга.

Скрипка була зроблена в 1734 році Антоніо Страдіварі.