Максимум активності Персеїдів триватиме до 16 серпня. Про це повідомив старший науковий співробітник відділу астрометрії та малих тіл сонячної системи Астрономічної обсерваторії КНУ Анатолій Казанцев, передає УНН.

"Теоретично їх видно з кінця липня до кінця серпня, але максимум у Персеїдів активний днів 5-6. І ось вони - 10, 11, 12, 13, 14, 15 і 16 серпня. Максимум у них не дуже гострий, а середньої гостроти. Потім піде на спад. Але є так званий "спорадичний фон" - це метеори, що летять не з радіанти (ред. – точка на небесній сфері), а хаотично по всьому небу. Наприклад, ходять по Хрещатику люди, а потім у них вклинилася колона міліціонерів. Так і у нашому випадку. З Персеїдами пролітало близько ста метеорів в годину по всьому небу, а без них буде біля сорока", - повідомив А.Казанцев.

За словами А.Казанцева, Персеїди красиві тим, що летять з однієї точки на небі, однак добре їх видно лише за містом.

Читайте також: На Марсі знайшли сліди озера, придатного для існування життя

"Дивитися треба без телескопа, просто неозброєним оком. Тому що метеори летять про всьому небу, і лише око бачить таку велику площу. Оптичний інструмент вирізає маленьку площу, яку цей метеор пролітає за одну соту секунди", - пояснив А.Казанцев.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Він наголосив, що після 16 серпня Персеїди також буде видно, однак їх буде на відсотків п'ять - шість менше, ніж під час максимуму.

Довідка: Персеїди — один із найсильніших метеорних потоків. Названий за сузір'ям Персея, де розташований його радіант. Цей потік можна спостерігати приблизно з 23 липня до 22 серпня. Період найбільшої активності — з 8 до 14 серпня, а пік припадає на 12-13 серпня. У 2015 році найбільша активність припала на першу половину доби 13 числа.