В СРСР 1 травня був Днем міжнародної солідарності трудящих. В інших країнах світу в ці дні теж влаштовують масові гуляння з найрізноманітніших приводів.

Фінляндія - студентське свято Ваппу

За часів вікінгів першого травня відкривався сезон сівби, що відзначалося в найкращих язичницьких традиціях - з вогнищами і танцями. Зараз Ваппу - головне студентське свято. Увечері 30 квітня молоді люди одягають білі кашкети (символ закінчення ліцею) і дружно прямують до фонтану оголеної діви Хавіс Аманди. За хвилину до 18 години на монумент натягують аналогічний головний убір і розкорковують шампанське, бурхливо вітаючи один одного. Найбільші відчайдухи прагнуть поцілувати статую в губи, аби знайти щастя в коханні та навчанні. Недарма друга назва свята - День свободи: всі поводяться дуже розкуто.

Відзначають Ваппу не тільки в столиці Фінляндії, але і в інших містах країни. Так, наприклад, в Турку кашкет надягають на пам'ятник Лілії, в Сало - на скульптуру коваля, а в Тампере прикрашають голову Діви Фінляндії.

Шотландія, Ірландія - свято бога сонця Белтейн

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

У Шотландії на Кельтському пагорбі в ніч на перше травня розпалюють величезні багаття і влаштовують дикі танці під барабанні ритми. Те ж саме відбувається в цей час і в Ірландії на пагорбі Уснех. Все супроводжується виступами професійних артистів та фольклорних колективів.

Символ свята Белтейн - глід. Місцеві жителі загадують у чагарнику бажання, пов'язуючи на нього барвисті стрічки. Колір тканини символізує певне прохання: синій - благання про захист, зелений - про процвітання і фінансовий добробут, червоною стрічкою закликають коханя, а фіолетовою - мудрість. Кожен учасник свята намагається виділитися: одні вдягаються в яскраві костюми, інші розфарбовують свої тіла фарбами, а хтось одягає одяг з вогнетривких матеріалів ...

Англія - ​​May Day

В Англії теж прийнято строкато вбиратися і запально танцювати. Окрім національних убрань, великою популярністю користуються костюми Зеленого Джека (місцевого відомого персонажа). Одне з центральних об'єктів свята - травневе дерево, що уособлює чоловіче начало. Насправді найчастіше це стовп або колода з різнокольоровими стрічками і квітковими гірляндами. Навколо нього водять хороводи, розмотуючи яскраві смуги тканини зі стовпа. Це символізує створення світу.

Німеччина - Вальпургієва ніч

Кажуть, що на вершині гори Брокен першого травня місцеві відьми влаштовують грандіозний шабаш. Смертні ж любителі містики з усього світу в цей день збираються біля підніжжя пагорба і проводять власне костюмоване шоу з піснями і танцями. Наступного дня всі дружно вирушають на пікнік до лісу, грунтовно завантажившись пивом. Маленькі німці теж не залишаються осторонь: у школах вони малюють і ліплять головних героїнь свята.

Всі весняні свята країн Західної Європи так чи інакше є різновидом Вальпургієвої ночі. Дивні дійства і язичницькі обряди, що збереглися з давніх часів, звуки старовинних музичних інструментів, конкурси та різномасті артисти створюють середньовічну атмосферу і дозволяють на якийсь час відчути себе в далекому минулому.

Гаваї - день квіткових гірлянд Леї

На іншому кінці землі теж з розмахом зустрічають Першотравень. На Гаваях виконують народний танець хулу, грають на гітарі, співають пісні, влаштовують ярмарки, конкурси краси і, що найголовніше, плетуть гірлянди з квітів - леї. Такі ж вручаються кожному прибулому на Гаваї гостю і в інші дні. Намиста з орхідей, жасмину, плюмерии та інших рослин якнайкраще відображають красу місцевої природи. До речі, кожний гавайський острів має свою традиційну квіткову гірлянду: на Оаху леї плетуть з жовтих квітів, на Мауї - з рожевих, а на Великому острові - з червоних. Плетіння лей - ціле мистецтво, а місцеві майстрині - справжні умільці. Нещодавно в Гонолулу вони поставили рекорд - сплели намиста завдовжки 162,5 метри.

США - День благословення велосипедів

У першу неділю травня в Нью-Йорку масовим велопробігом відзначають день знайомства американців із двоколісним транспортом. Вперше в США велосипед привезли з Великобританії в 1819 році, проте місцева влада спочатку визнала його небезпечним для здоров'я і заборонила. Пізніше, зрозумівши всю красу велосипедної їзди, вето зняли, і жителі Штатів просто закохалися в цей засіб пересування.

Гонка Five Boro Bike Tour стартує в Баттері-парку і проходить через п'ять районів: Манхеттен, Бронкс, Квінс, Бруклін і Стейтен-Айленд. Після 68-кілометрового заїзду гонщиків чекає традиційний музичний фестиваль з фуршетом.

Італія - ​​стародавнє свято квітів Флоріалія

На Сицилії вшановують богиню квітів - Флору. Жителі острова збирають лютики, ромашки, маки та інші лугові квіти, які, згідно з місцевими повір'ями, приносять щастя. У цей час багато молодих людей зважуються на серйозий крок і роблять дівчатам пропозицію руки і серця в незвичайній формі: кладуть до дверей своїх коханих зелену гілку. Ігнорування такого жесту з боку дівчини означає відмову, а якщо ж вона забере гілку, то бути весіллю.

Франція - свято конвалій

Поряд з Днем солідарності трудящих, першого травня французи розвивають квіткові мотиви середземноморських сусідів. Тут на Першотравень прийнято дарувати близьким, рідним, а іноді і зовсім незнайомим людям конвалії. Отриману гілочку дбайливо зберігають до наступного свята. Не обходиться і без народних маніфестацій. Головну роль в урочистому гуляння відводять французьким корівкам, чиї хвости прикрашають квітками, а всі навколо прагнуть доторкнутися до парнокопитним "на щастя". Кажуть, що комуністична партія Франції робить на святі цілий статок, продаючи букетики конвалій по одному євро.