В результаті землетрусу в Непалі висота Евересту зменшилася на один дюйм - 2,54 см. Гора Еверест є найвищою точкою на планеті - 8 848 м

Про це пише The Huffington Post, посилаючись на дані некомерційного консорціуму геофізичних досліджень UNAVCO.

Вчені зробили такі висновки на підставі даних супутника Європейського космічного агентства Sentinel-1A. Він вперше пройшов над зоною стихійного лиха 29 квітня.

Землетрус призвів до зісковзуванню тектонічних плит, в результаті чого сталася розрядка земної кори. Це і стало, за словами вчених, причиною незначного зменшення висоти Евересту.

Професор геологічних наук в університеті Колорадо в Боулдері Роджера Білхама, у свою чергу, заявляє про те, що висота Евересту зменшилася лише на 1-2 мм. При цьому гірський хребет Аннапурна, який розташовується в центральній частині Непалу, згідно з його висновками, виріс на 20 см.

Популярні новини зараз
ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ
Показати ще

Нагадаємо, що 25-26 квітня в Непалі сталися два потужні землетруси. Їх епіцентри знаходилися поблизу столиці Катманду. В результаті землетрусу багато населених пунктів виявилися зруйнованими. Число жертв стихійного лиха вже перевищила 7 тисяч осіб.