В уряді оприлюднили особливості пенсійної реформи. Вона буде трирівневою і запрацює з 2017 року, сказав міністр соцполітики Павло Розенко.

Перший рівень — це мінімальне забезпечення держави. Другий — гроші, відраховані роботодавцем протягом робочого стажу. Третій — самостійне накопичення грошей на банківському рахунку або в недержавному пенсійному фонді.

"На першому етапі реформа охопить 6 мільйонів осіб. Із їхніх зарплат перераховуватимуть 2 відсотки до Пенсійного фонду. З кожним роком відсоток ростиме. 2022 року це буде 7 відсотків. Оскільки кожен пенсіонера матиме власний накопичувальний рахунок, то у разі смерті до виходу на пенсію накопичені гроші отримають його спадкоємці", - запевнив Розенко.

Перші 5-7 років всі відрахування від зарплати йтимуть у Пенсійний фонд, а вже звідти надходитимуть на особові пенсійні рахунки.

"Це так званий гібридний етап. Він існуватиме, доки житимуть пенсіонери старої системи. Надалі всі відрахування йтимуть безпосередньо від роботодавця на особовий рахунок потенційного пенсіонера", - розтлумачила "Знай" спеціаліст консалтингової компанії "АФС" Наталія Завадська.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

Система відрахувань роботодавцем лишається такою, як зараз. Що більша зарплата, то більше відрахування.

"Введення пенсійної реформи треба починати із детінізації економіки. У нас же більшість фірм платять зарплату в конверті. Це означає, що роботодавець або ухиляється від відрахувань у Пенсійний фонд, або робить їх як за мінімальну зарплату. Якщо цю проблему не вирішити, у Пенсійному фонді й надалі буде дефіцит", - говорить Наталія.

Подібна система відрахування діє у більшості розвинених країн світу.

"Вона себе найкраще зарекомендувала у США. Правда, наші реалії важко порівнювати з американськими. Долар знецінювався відносно інших валют дуже повільно, а ось гривня суттєво падає кожні 5-7 років", - каже експерт.