Держава закупить квартири для учасників АТО та для сімей загиблих військовослужбовців. Прем'єр Арсеній Яценюк підписав минулого тижня відповідну постанову. За нею, на закупівлю житла виділять 1 млрд. грн.

"Це гроші на вітер. По-перше, суму виділили маленьку, її вистачить приблизно на півтори тисячі невеликих квартир. А учасників АТО — близько 50 тисяч, більшість із них не мають житла. По-друге, сама ідея закупівлі готових квартир нерозумна, бо держава від імені Міністерства оборони чи Кабміну має придбати це житло й оформити на себе", - говорить "Знай" Віктор Несін, голова правління Ріелторської палати України.

На його думку, на оформлення квартир піде чимало грошей. Наприклад, оформлення квартири вартістю 500 тисяч гривень обходиться приблизно 7-9 тисяч гривень. Ці гроші йдуть в Пенсійний фонд, Держреєстратору, Нотаріусу. Потрібно заплатити за свідоцтво про реєстрацію, витяг про реєстрацію тощо.

"А потім, коли квартири передадуть військовослужбовцям і їхнім сім'ям, потрібно буде витратити ще раз таку суму, аби перереєструвати нерухомість із державної власності на приватну," - прогнозує фахівець.

Матеріал за темою 12 пораненим майданівцям держава виплатить 700 тис. грн

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Він впевнений, що цей урядовий проект затягнеться більше ніж на п'ять років.

"Бо перерахунок таких коштів зазвичай вимагає багато часу. Уряд і відповідні міністерства мають підготувати документи. Потім отримати гроші із держказначейства на свої рахунки. Далі чиновники мають приймати рішення по перерахунку коштів на конкретні квартири. Думаю, якнайшвидше ці гроші виділять із казначейства через півроку. Дуже ймовірно, що програму можуть не дофінансувати, як це було із іншими програмами купівлі бюджетного житла та з проектом "Стіна"", - вважає голова ради Ріелторської палати України.

Нагадаємо, для поранених майданівців Кабмін цього місяця виділить 700 тисяч гривень.