Із січня частка проблемних кредитів в українських банках збільшилася з 19% до 25%, повідомляють в Нацбанку.

"На жаль така тенденція буде посилюватися, багатьом нічим платити за кредитами", - говорить "Знай" Олексій Кущ, радник президента Асоціації українських банків.

Причиною такої ситуації він вважає кризові явища в економіці, війну та недосконале законодавство.

"По-перше, за останні півтора роки у три рази девальвувала гривня, купівельна спроможність населення впала. По-друге, відсоток заборгованості збільшився й через те, що кримчани перестали погашати кредити та жителі густонаселеного Донбасу. По-третє, через застарілі закони та низьку активність роботи у їхньому творенні депутатів непорядні люди знаходять можливість безнаказано не платити кредитів", - вважає фахівець.

Матеріал за темою Борги валютних позичальників не переводитимуть у гривню за минулорічним курсом

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Люди, які неофіційно оформлені на роботу, стають на облік у центр зайнятості й приносять щомісяця у банк довіку про безробіття. Просять реструктуризації боргу.

"А самі мають три квартири, дві з яких здають в оренду. Є й друга категорія населення. Це ті, яких забрали на війну. Їм реальні нічим погашати кредиту. Так, держава їм списує відсотки. Проте тіло кредиту лишається. Якщо це іпотека, то всередньому треба 7-9 тисяч гривень у місяць на кредитні внески"

Олексій Кущ вважає, що ситуацію можна виправити, прийнявши закон про банкрутство домашнього господарства.

"Іде війна, економічна ситуація не покращується. Проблемними лишаються валютні позичальники. Тому борги за кредитами бажано урегулювати. Закон про банкрутство господарства дав би можливість визнавати людей банкрутами. Суд співставляв би реальні доходи й витрати сім'ї. Якщо справді платити кредиту можливості немає, нерухомості теж немає, господарство визнають банкрутом. Забороняють членам сім'ї купувати машини, нерухомість, їздити за кордон тощо. Щоб відновити колишній статус має протягом 7-10 років виплатити борг. Такий закон діє в багатьох країнах і він реально вирішує проблеми з боргами", - розповідає Олексій Кущ.

Нагадаємо, середній кредит українця становить 80 тис. грн.