У березні минулого року в Україні було дев'ять доларових мільярдерів. Цього року їх кількість скоротилася до п'яти.

Про це пише дослідник Фонду Карнегі за Міжнародний МірБалаш Джарабік, передає "Новое время".

Нинішній президент Петро Порошенко, минулого року займав сьоме місце в списку найбагатших українців, а тепер потрапив в число екс-мільярдерів. Тепер його капітал оцінюється "всього лише" в 720 млн. доларів.

Перша п'ятірка найбагатших громадян практично не змінилася. Тільки Ігор Коломойський і його партнер Геннадій Боголюбов помінялися місцями.

На них усіх вплинули економічна криза і російська агресія. Багато їх активів, а саме шахти, заводи і газові труби, були зруйновані або опинилися в руках росіян після окупації Криму чи сепаратистів. Постраждала також торгівля з Росією. Саме вона була одним з основних ринків збуту для українських товарів. Економічні відносини із Заходом не дозволили компенсувати цю втрату.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Деякі рішення уряду створили додаткове навантаження на найбагатших людей країни. Нові енергетичні правила суперечать інтересам Ріната Ахметова, який контролює відчутну частину українських шахт. Новий закон позбавляє торговців газом, таких як Дмитро Фірташ, безкоштовного доступу до регіональній системі газотранспортних труб.

Читайте також: "Стирол" Фірташа виплатить "Газ України" більше мільярда гривень

Зусилля уряду з відновлення контролю над державними активами також вплинули на доходи найбагатших.

Завдяки цьому та іншим факторам, в сумі п'ятірка найбагатших громадян України втратила за цей рік 9,75 млрд. доларів. Для порівняння, програма допомоги МВФ Україні становить 17,5 млрд. доларів, а загальний борг приватного сектора України - 23 млрд. доларів

Перше місце в п'ятірці найбагатших українців очікувано зайняв Ахметов, хоча він втратив більше за інших.