Завтра в Україні оберуть голову й членів Національної агенції з питань запобігання корупції. До фіналу пройшло дев'ять кандидатів. Експерти проаналізували освіту, кар'єру та доброчесність кожного з них й виявили чимало несподіванок.

Нова агенція перевірятиме декларації всіх чиновників, буде подавати інформацію щодо підозрілого майна та доходів в прокуратуру та Антикорупційне бюро й протистоятиме конфлікту інтересів чиновників. Міжнародна організація по боротьбі з корупцією Transparency International склала відкритий рейтинг усіх фіналістів.

На посаду голови Агенції пройшли дев'ять людей. Серед них опинилася викладачка чинного прем'єр-міністра Арсенія Яценюка – Наталія Корчак, прокурор з багаторічним стажем з Донеччини Юрій Дмітрієв та двоє маловідомих чиновників – Вадим Чижиковський і Олександр Скопич.

"У прокурора Юрія Дмітрієва згідно з декларацією дуже маленький дохід, але він має дві коштовні автівки. Як цю розбіжність не помітила спецперевірка – незрозуміло. Чижиковський й Скопич – люди системи, які раптом зібралися її реформувати. До того ж, прямий начальник Скопича перебуває у складі комісії, яка голосуватиме за нього завтра. Це – прямий конфлікт інтересів", - сказала "Знай" експерт Transparency International Софія Ковач.

Читайте також: Агенція з повернення корупційних активів може запрацювати вже з грудня

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Високі бали отримали лише троє кандидатів.

Викладач харківського юридичного університету ім. Ярослава Мудрого Федір Веніславський працював експертом міжнародних проектів з прав людини та очищення влади.

Координатору руху "Юридичний захист Автомайдану" Роману Маселку бракує освіти, але він займався очищенням судової влади й був у складі раді громадського контролю при Антикорупційному бюро.

Відомий політик й депутат Верховної Ради Віктор Чумак півроку тому дійшов до півфіналу конкурсу на голову Національного антикорупційного бюро, але "засипався" під час відповіді на запитання: "Коли ви вийшли з Комуністичної партії?". До того ж, як й минулого разу, під час співбесіди конкурсна комісія питала пана Чумака про зв'язки з політиками, оскільки він тривалий час був членом партії "Удар", а наразі перебуває у парламентській фракції "Блок Петра Порошенка -Солідарність".

За законом обрати члена Нацагенства можна як мінімум 6 голосами з 8 членів конкурсної комісії. В неї увійшли 4 представника громадськості, по одному представнику від Верховної ради, Апарата президента й Міністерства юстиції й голова Нацдержслужби. Для початку роботи Агентства, комісія має обрати щонайменше трьох з п'яті членів.

"Фактично усі 5 членів Агентства будуть рівні між собою, директор не зможе відправити у відставку когось з обраних нами заступників. Тому важливо розуміння всередині комісії, аби не довелося оголошувати новий конкурс й наново проходити кілька місячну процедуру. Принаймні, треба обрати трьох членів, а вже потім спокійно обирати ще двох, коли Агентство вже почне працювати", - прокоментував "Знай" член конкурсної комісії від громадськості Андрій Марусов.

Нагадаємо, що обрання членів Нацагенства з питань запобігання корупції й початок його роботи до кінця 2015 року було однією з обов'язкових умов щодо плану надання Україні безвізового режиму з Євросоюзу та отримання чергового траншу Світового банку.

Читайте за темою: За брехню в деклараціях чиновників саджатимуть на два роки