20-го серпня у Кіровоградському обласному художньому музеї до річниці незалежності України відкрили виставку "Квітуча Кіровоградщина". Тут презентували дві експозиції - "Евакуйована колекція" та "Скарби родоводу України".

Про це пише місцеве видання Zlaropil.

"Рукописи не горять, але переписуються, як це потрібно комусь. Наш сусід вважає, що може переписати історію, поте Росія не має жодної причетності до того, що є Руссю. Погляньте на ці народні костюми - це і є наш головний документ із тисячолітньою історією", - розповів Олег Бабенко, член правління Національної спілки краєзнавців України.

Читайте також: У Китаї видадуть "Кобзаря" з ілюстраціями місцевих художників

За його словами, класичні візерунки є кодом українського народу, що передається від батька сину - "це генетика, яка задокументована у нашій вишиванці".

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

У виставці "Квітуча Кіровоградщина" взяли участь близько 60-ти кіровоградських майстрів, які представили різні види декоративного мистецтва.

Проект започаткували два роки тому, ще до війни, коли музей речей українського побуту у селі Захарівка потребував матеріальних вкладень.

Наступного року, вже у воєнний час, військові з батальйону "Айдар" попросили про допомогу. Хлопці дуже хотіли піти у бій у вишиванках, які будуть вдягнені під бронежилети.

"Звісно, військовим вишили, посвятили та надіслали вишиванки, також частину надіслали до нашого кіровоградського 3-го полку. Пізніше боєць "Айдару" створив виставку, яку ви зараз бачите перед собою", - розповіла Керівник громадської організації "Спільна дія" Ірина Малик.