Волонтери придбали для флагмана Військово-морських сил України фрегата "Гетьман Сагайдачний" нову радіолокаційну станцію. Її вже встановили на корабель та провели перші випробування.

Про це повідомляє "УНН".

Новий радар обійшовся волонтерам у майже 11 тисяч доларів. Цікаво те, що це цивільна модифікація станції. Але волонтери переконують, що вона має всі функції, які необхідні військовим.

Фахівець радіотехнічного озброєння фрегату Сергій Курдюк розповів, що станція працює разом із системою під назвою Automatic Identification System, яку повинні мати всі кораблі, що ходять акваторією Чорного моря. Кожен з них передає дані про себе, свій курс, швидкість. Установка радіолокаційної станції значно полегшила роботу команді фрегату.

Читайте також: Одеські волонтери вимагають від "Червоного Хреста" повернути гумдопомогу (фото)

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Раніше оператору необхідно було дивитися на моніторі ноутбука по AIS цілі, а потім порівнювати їх із даними станції. Після цього він мав вручну на планшеті вирішувати ці задачі. Зараз же все відбувається в автоматичному режимі, бо станція поєднує в собі AIS, планшет і карти.

"Раніше потрібно було декілька операторів, зараз – 1, він моніторить обстановку в Чорному морі в радіусі дії станції – приблизно 90 миль", - наголосив він.

Нову станцію вже встановили на борт корабля. Пройшли перші випробування без виходу в море і наразі радар моніторить ситуацію у Військовій гавані і прилеглих водах.