Останнім часом в суспільстві піднялася хвиля паніки - все через заяви офісу Всесвітньої організації охорони здоров'я в Україні, який стверджує, що в країні почалася епідемія поліомієліту.

"Знай" розібрався, чим загрожує це захворювання, чи дійсно у нас все так страшно, і що робить МОЗ.

Факт №1

У 2002 році Україна увійшла до списку країн, які вільні від поліомієліту. Але в серпні 2015 року двоє дітей із Закарпаття захворіли цією недугою. На щастя для обох малюків - все обійшлося. Проведені дослідження показали, що віруси у обох дітей мають генетичну схожість між собою. Це означає, що серед близьких дітей є люди, які носять в собі цей вірус, хоча з вигляду він ніяк не проявляється. За деякими даними - таких людей може бути до двох сотень. Все залежить від самої дитини, кола її спілкування та близьких

Факт №2

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Представник ВООЗ в Україні Доріт Ніцан закликала ввести надзвичайний стан у сфері охорони здоров'я, щоб вчасно і швидко відреагувати на спалах інфекції.

Читайте також: Україна в ТОП-10 найбільш забруднених країн

Через такий спалах ВООЗ включила Україну до списку країн, перед відправкою в які туристам рекомендують робити щеплення від поліомієліту. У цьому плані ми стали поруч з такими країнами, як Нігерія, Нова Гвінея, Мадагаскар, Лаос і Сирія.

Факт №3

В Україні з 2008 року проблеми з вакцинами. Статистика стверджує, що в 2014 році пройшли щепленя від захворювання 49% дітей, а станом на вересень 2015 року - тільки 14%. Це дані ВООЗ по дітям до 1 року - найбільш вразлива група.

Не краща ситуація і по інших вакцинам. За словами головного імунолога Києва Федора Лапія - в державі зараз низька забезпеченість вакцинами.

На сьогодні у медиків ще є вакцини від паротиту, краснухи, кору, гепатиту В. Не вистачає вакцин від кашлюку, дифтерії та правця. Від коклюшу медики вже фіксують перші дитячі смерті. Так що, без вакцин - ніяк.

Факт №4

Мало хто знає, але в Україні є спеціальна комісія з діагностики поліомієліту, є лікарі, епідеміологи, власні лабораторії. Але ось висновків Женевської лабораторії, як і підтверджень, що двоє малюків із Закарпаття таки перехворіли поліомієлітом, в українських лікарів немає.

Головний позаштатний інфекціоніст МОЗ України Ольга Голубовська розповіла, що у дітей із Закарпаття виникло мляве ураження нервової системи. Можливо воно було викликане видозміненим штамом вірусу. Але не можна остаточно сказати - чи дійсно цей штам викликав хворобу. До того ж, у дітей не було гострого паралічу з наслідками, які зазвичай залишаються після поліомієліту.

Факт №5

У минулому році в Україні налічувалося 150 випадків, при яких хворі переносили уповільнений параліч. За кожним конкретним випадком спостерігали медики - такий параліч може викликати безліч інших хвороб.

Українські медики в серпні виділили штами збудника, в яких був присутній у тому числі і вірус поліомієліту. Тому, про епідемію не йдеться. Чи був це взагалі поліомієліт - ще під питанням.

Факт №6

У МОЗ з осені почали тритурову вакцинацію - першими вакцину отримали діти до 6 років, як найбільш вразлива до хвороби група. Зараз в Україні закінчується другий тур вакцинації.

Вакцина у МОЗ є в достатній кількості. Вона виробництва французької фірми "Санофі Пастер". Подбали про українських дітей небайдужі благодійники з Канади, виділивши на прохання міністра охорони здоров'я Олександра Квіташвілі близько 3 млн. канадських доларів. На них ЮНІСЕФ закупило трохи менше, ніж 5 млн. доз вакцини.

Факт№7

Вакцина в Україну надійшла в травні та вересні. Парадокс, але травнева вакцина, поки проходила митницю і всі бюрократичні процедури встигла розморозитися. Перший заступник міністра охорони здоров'я Ігор Перегінець дав команду її знову заморозити, всупереч інструкції виробника. А в суспільстві з'явилося багато чуток - мовляв, дітей будуть прищеплювати неякісною вакциною, яку спочатку розморозили, потім знову заморозили.

Читайте також: Банк забирає квартиру у сім'ї загиблого героя АТО

У МОЗ запевняють, що зараз проводять переговори з виробником з приводу того, чи можна використовувати вакцину, яку передержали на митниці. Дітей зараз щеплюють вакциною, яку завезло ЮНІСЕФ у вересні.

У Міністерстві запевняють, що травневу партію не використали і до висновків виробника не стануть використовувати.

Факт№8

Прецедентом під час додаткової вакцинації від поліомієліту став факт смерті 3-річного малюка в Білій Церкві. Хлопчик отримав щеплення після чого відчув себе вкрай погано, а через 19 днів помер. У МОЗ заявили, що вакцинація до факту смерті дитини відношення не має - у хлопчика було ГРВІ, до того ж - кардіоміопатія і стенокардія. Звичайна кардіограма вади серця дитини не показала.

Лікарі запевняють, що в самій Білій Церкві вакцинували 6500 дітей. Смерть одного малюка - випадковість. Всього ж в Україні на сьогодні провели вакцинацію понад 1,2 млн. дітей.

Факт№9

У різні часи поліомієлітом перехворіли 32-ий Президент США Франклін Рузвельт, колишній депутат Верховної Ради України Валерій Сушкевич, мексиканська художниця Фріда Кало, письменник фантаст Артур Кларк, режисер Френсіс Форд Коппола.

Факт №10

У 1953 році в США вчені вперше винайшли вакцину від вірусу. Робили її на основі ниркової тканини мавп. Щоб перемогти вірус, американці використовували близько 200 тис. мавп, яких закуповували в Африці. Але незабаром виявилося, що вакцина не здатна вбити всі віруси і вчені винайшли "живу вакцину". На початку 50-их поліомієліт набирає обертів і в СРСР. Американці передають партію своєї вакцини КДБ, радянським ученим дістають мавп. Ленінградські вірусологи випробовують вакцину на собі, але цього мало - для дослідів потрібна дитина. Професор Смородинцев пропонує вченим перевірити вакцину на ... власній внучці. Через два тижні зараження дівчинки "живою" вакциною, у неї починають вироблятися антитіла - а значить організм перехворів захворюванням в безпечній формі. Тоді ж починають масово щеплювати дітей в СРСР, одночасно відправляючи вакцину ще в 60 країн.

Довідка

Поліомієліт - це гостре інфекційне захворювання, яке викликає ураження нервової системи. У 10% хворих можуть залишитися важкими інвалідами, 1 - 2% захворювання має летальний результат -через ураження нервів може наступити спазм дихальних шляхів або серця.

Весь парадокс в тому, що відрізнити поліомієліт від звичайного ГРВІ практично неможливо, та й лікування, як такого, по суті немає - у лікарні можуть зняти симптоми і підтримати організм. На сьогодні людство має тільки вакцину від цього захворювання, яка може запобігти захворюванню.

Найбільше від поліомієліту страждають діти у віці від 0 і до 4 - 5 років, рідше - Діти до 10 років. Дорослі можуть бути переносниками захворювання, а можуть і серйозно перехворіти.