За підрахунками Асоціація власників зброї сьогодні в Україні налічують близько 4,5 млн. одиниць нелегальної зброї. Громадян, які тільки роздумують над тим, щоб мати вдома зброю - статистика, навіть не офіційна, до уваги не бере.

Регулярно загострюється ситуація на Донбасі, підвищується рівень злочинності на решті території України, триває наплив зброї із зони АТО, з пенітіціарних закладів виходить все більше і більше вчорашніх злочинців, втрачають авторитет правоохоронні органи - а разом з тим зростає стурбованість населення. Все більше українців з кожним днем ​​замислюються над купівлею зброї будь-якою ціною - більшість українців сприймають цей крок, як можливість убезпечити себе і свою сім'ю.

Питання про легалізацію зброї вже неодноразово обговорювали у Верховній Раді, а на сайті Президента петиція про легалізацію зброї набрала 25 тис. підписів за лічені дні. Але сама держава залишається глухою до прохань українців дозволити захистити себе самим.

"Дуже багато зброї перебуває у людей незаконно. Ви уявіть, які це цифри. Потрібно захистити мирне населення. Навіть не відвідуючи Донбас, можна нарватися на зброю в будь-якому провулку свого рідного міста. А закон №1135 "Про легалізацію громадянського вогнепальної зброї" влада затримує навмисно, тому що боїться роздати громадянам зброю. Бояться нечесні депутати. Тому що це досить ризикований крок. Як Яценюк говорив: "Кулю в лоб". Так ось ці депутати, і боятися саме цього", - розповів експерт збройового ринку Олексій Мішин.

Противники легалізації зброї всерйоз вважають, що такий відповідальний крок здатний загострити ситуацію і підвищити поріг злочинності. Чи стануть ще більш вірогідні ризики захоплень держустанов, масові заворушення, поодинокі перестрілки в суперечках тощо.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня
Показати ще

Експерти запевняють - до АТО на сході країни, українці завжди були миролюбною нацією і не агресивною країною. Природно, що у пересічного українця відсутня культура володіння зброєю. Втім, ті ж експерти запевняють - будь-якого охочого володіти зброєю, легко можна навчити культурі володіння за допомогою семінарів і тренінгів.

Частина простих українців турбується про те, що якщо зброя буде у вільному доступі - її легко зможуть дістати і злочинці.

"Подібні доводи - повна нісенітниця. Для бандита простіше, безпечніше, і, що характерно, в ряді випадків просто дешевше придбати собі пістолет на "чорному" ринку. Це не було складно і раніше, а зараз стало простіше в рази. Адже використовувати для пограбування або нальоту зареєстровану зброю, рівнозначно тому, що кинути на місці злочину паспорт. Але разом з легалізацією зброї необхідно міняти Кримінальний кодекс. При нинішньому законодавстві саме володіння "вогнестрілів" зводить до нуля можливість його застосування, щоб в разі необхідності захистити себе і своїх рідних. Адже в разі смерті злочинця від того, хто захищався, слідчі кваліфікують справу, як умисне вбивство. Подібних прикладів у країні маса, коли люди, які захищали своє життя, потім кілька років проводили в СІЗО або отримували реальні терміни", - зазначає прихильник легалізації зброї, політик і громадський діяч Сергій Думчев.

Дійсно, як показує досвід, жодна країна, де легалізували зброю, з розгулом злочинності не стикалася. Все через те, що якщо держава дозволяє вільно володіти зброєю, вона ж встановлює рамки для власників і веде строгий облік, а механізм взаємодії правоохоронних органів, охоронних структур і пересічних громадян там сприймається, як щось цілком буденне.

Наприклад, в США охоронна служба отримує право на носіння зброї під час виконання службових обов'язків, це гарантує безпеку мирним громадянам. Також охоронці зобов'язані регулярно проходити курси підвищення кваліфікації, знати законодавство, бути дисциплінованими і врівноваженими.

Наприклад, в Молдові прийняли відповідний закон ще в 1994 році. Після чого, за статистичними даними, рівень тяжких злочинів до 2000 року впав удвічі, і це незважаючи на конфлікт в Придністров'ї, який чимось нагадує конфлікт на Донбасі. Дозвіл видається з 18 років, але якщо людина, систематично порушує правопорядок або мала раніше на руках зброю, але втратила її з власної вини, ніхто дозвіл більше не дасть.

Читайте також: "Відкосити" від армії коштує 600 доларів і 5 років

У ряді країн Європи процедура отримання ліцензії на покупку і носіння зброї не така вже й проста, її може отримати лише особа, яка досягла 18 років, потрібно закінчити спеціальні курси - там навчать, як безпечно для себе і оточуючих користуватися зброєю, коли можна її застосовувати, а в якому разі не можна. Розкажуть, як надавати першу допомогу потерпілому в разі необережного поводження з технікою. Потім майбутній власник, здає іспит. Обов'язково в присутності представників Міністерства внутрішніх справ. У разі успішного складання іспиту, він протягом 5-ти днів зможе отримати право на придбання зброї в магазині.

В Асоціації власників зброї підрахували - зараз Україна перша країна в Європі, де сконцентровано найбільше число одиниць нелегальної зброї. І питання легалізації коротко ствольної зброї потрібно вирішити, як можна швидше, з метою зовнішньої і внутрішньої безпеки країни і її громадян.

Представники Асоціації внесли кілька змін в документ щодо легалізації напівавтоматичної зброї, яка куплена не легально. В першу чергу власник повинен буде пройти порівняльну балістичну експертизу і необхідне навчання. Тільки після цього Асоціація поставить на облік зброю і зможе встановити контроль над її використанням.

В Асоціації запевняють - щоб не перейняти негативний досвід інших країн, необхідно створити охоронну базу, відрегулювати роботу охоронних компаній з урядом, навчити населення всім необхідним тонкощам володіння вогнепальною зброєю. Це допоможе не тільки уникнути ризиків легалізації зброї, але і знизити рівень злочинності в країні.

Читайте також: В.о. генпрокурора виступив проти легалізації зброї

"Уявіть собі, що на вас напали на вулиці або влізли в ваш будинок, а ви нічого не можете зробити. Адже зупинити злочинця, не обов'язково можна пострілом. Можна навіть налякати його, наставивши на нього дуло пістолета. Ось в Швеції у кожного пенсіонера є рушниця. Заможні люди ходять на звичайні курси, навчаються, складають іспити і отримують дозвіл. Рівень людей, виховання, культури не впливає на носіння і володіння зброєю. Просто кожен буде знати, що там можуть захиститися і лізти не варто. Навіть наші сусіди, які завжди говорили про дружбу і то прийшли зі зброєю в наш будинок, на нашу землю. А якщо вони будуть знати, що їм дадуть відсіч, подумають 20 раз, чи варто взагалі ризикувати. Зовсім по-іншому оцінять потенціал країни, де проживає збройне, добре підготовлене законослухняне населення", - говорить глава Асоціації власників зброї Георгій Учайкін.