Імена п'ятьох суддів, які розглядатимуть апеляційну скаргу із вимогою зміни запобіжного заходу та суми застави відстороненого від посади голови Державної фіскальної служби Романа Насірова, опублікувала ініціатива Prosud.

Це Віктор Глиняний, який буде головуючим суддею, Валерій Лашевич, Денис Масенко, Тетяна Росік та Іван Рибак.

Автори розслідування відзначають, що всіх цих людей поєднують кілька спільних рис, серед яких – скромні декларації та низка сумнівних рішень.

У переліку останніх наводяться необґрунтоване зменшення розміру застави, виконання вказівок з Адміністрації президента тощо.

Суддя Глиняний свого часу відзначився тим, що період з 2012 по 2015 роки на нього надійшло 35 скарг, більшість з яких – через небажання Глиняного брати самовідвід. Повідомляється, що син судді Сергій Глиняний також працює в Апеляційному суді Києва і часто виступає обвинувачувачем.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Головуючий суддя у справі апеляції Романа Насірова брав участь у розгляді скарг Олександра Єфремова, Геннадія Корбана та Стаса Краснова.

Незважаючи на те, що живе на одну заплату, Глиняний володіє понад 4 га землі у Чернігівській області, яку, згідно з декларацією за 2015 рік, він здає в оренду за 2423 грн. на рік. Він має сім соток землі та будинок на 174 "квадрати" у столиці. У декларації він вказав подаровану квартиру і два гаражі. Заніс у декларацію суддя і свій автомобіль BMW X5 2013 року випуску, заплативши за нього більше двох річних зарплат – 670 тисяч гривень.

Денис Масенко переведений до столиці з Луганська. Він входив до колегії суддів у проекті рішення про скасування арешту на майно "Нафтогазвидобування". Його ім'я фігурує серед суддів, які розглядали справу щодо підозрюваних у вбивстві журналіста Олеся Бузини – Медведька й Поліщука.

Валерій Лашевич фігурує у розслідуванні щодо втручання в систему електронного розподілу справ колишнім головою Апеляційного суду Антоном Чернушенком. Він тоді отримав найбільше справ, пов'язаних з арештом майна. Саме Лашевич відпустив під нічний домашній арешт харківського "беркутівця" Бєлова, звинуваченого у вбивстві щонайменше трьох учасників Майдану 18 лютого.

Тетяна Росік відома тим, що у травні минулого року однією з перших пройшла первинне кваліфікаційне оцінювання та підтвердила здатність вершити правосуддя. У ВККС лежить 19 скарг щодо її діяльності.

Росік відмовила притягнути до суду Павла Овчаренка, підозрюваного в розкраданні 400 млн. грн. Крім того, вона входила до складу колегії суддів разом з суддями Валерієм Лашевичем і Іваном Рибаком, що зменшила заставу директору ПАТ "Об'єднана гірничо-хімічна компанія" Руслану Журилу зі 100 до 12 мільйонів гривень.

Згідно декларації, проживає суддя Росік в службовій квартирі в Дарницькому районі площею 82 кв.м. А от її мати-пенсіонерка з минулого року володіє апартаментами площею в новобудові по вул. Антоновича площею 128 кв.м. Така квартира коштує від 170 тис. доларів.

Іван Рибак, окрім згаданого, у 2012 році підтвердив рішення суду першої інстанції щодо арешту тодішнього екс-міністра МВС Юрія Луценка.

Згідно декларації, суддя має службову неприватизовану квартиру площею 56 кв.м. в Голосіївському районі столиці. А от його його дружина та син володіють вдвічі більшою квартирою площею 105 кв.м. в Києві. Основним доходом Рибак вказав зарплату.

Як писав інформаційний портал "Знай.ua", на думку політологів, суд усіляко затягуватиме справу Насірова.