Скам’янілі рештки, що можуть бути найдавнішим свідченням існування багатоклітинного життя, виявила в бульбашках базальтових порід, знайдених у Північно-Капській провінції ПАР, міжнародна група палеонтологів зі Швеції, Австралії, Швейцарії та США.

Як передає N+1, вік базальтових порід становить приблизно 2,4 млрд.років.

На думку вчених, мікроорганізми, що нагадують тоненькі нитки, можуть виявитися найдавнішими представниками царства грибів, які довгий час жили в ізольованих середовищах.

Повідомляється, що матеріал, який досліджували фахівці, підняли з 25-метрової глибини. В давнину він знаходився під дном океану. У породі і виявили застиглі бульбашки газу - мигдалини, заповнені ниткоподібними структурами.

За словами співавтора роботи з Університету Кертін Біргера Расмуссена, волокна діаметром від 2 до 12 мікрометрів, яких у бульбашках виявили сотні, чудово збереглися. Нитки були знайдені в 70 з приблизно 100 бульбашок.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Вчені вважають, що вони знайшли гіфи древніх грибів. Справа в тому, що розміри організмів не збігаються з очікуваними скам'янілостями актинобактерий й інших груп прокаріотів. Тому цілком можливо, що вони є найдавнішим прикладом еукаріотичного життя. Знахідка може дати вченим розуміння того, де варто шукати сліди найдавніших еукаріотів. Можливо перші гриби з'явилися не на землі, а під поверхнею океанів.

Ці здогадки вчені планують ретельно перевірити.

Як писав інформаційний портал "Знай.ua”, на західному березі Австралії знайшли слід гігантського динозавра.