Вчені з Брандейського університету та Технологічного інституту Джорджії, створили рідина, здатну пересуватися самостійно. Результати досліджень опубліковані в журналі Science.

Дослідники наділили рідину здатністю рухатися, використовуючи взяті з коров'ячого мозку мікротрубочки. Їх помістили у водний розчин, куди потім додали молекули кінезину і аденозинтрифосфату. Мікротрубочки розташовувалися паралельно одна одній, в той час як молекули кінезину виявилися між ними. Таке розташування нагадує залізничні шпали і рейки. У ролі джерела живлення виступив аденозинтрифосфат, завдяки якому кінезин починав рухатися уздовж мікротрубочок. Після цього відбувався розпад структури, а вивільнені трубочки і інші молекули кінезину створювали нові об'єднання. Таким чином рідина рухалась за відсутності зовнішніх впливів.

Автори зазначають, що це лише один з етапів дослідження. В подальшому вчені мають намір продовжити досліди з «самохідною» рідиною. Адже існують цілком реальні сфери застосування цієї технології. Так, наприклад, таку концепцію можна використовувати для перекачування нафти в нафтопроводах. При цьому витрати на перекачку будуть мінімальними.

Як повідомляв сайт Знай.ua, вчені створили систему, яка може передати смак лимонаду через інтернет.

Популярні новини зараз
Вистачить на продукти й навіть комуналку: ПриватБанк нарахує клієнтам по 2500 грн кешбеку Номер буде заблоковано: абоненти Lifecell можуть втратити найдорожче Молитися на індексацію не доведеться: українцям підказали, як збільшити пенсію Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб
Показати ще