Виставлена ​​на аукціоні Крісті картина італійського художника XVII століття Джованні Станчі допомогла вченим з'ясувати, як за п'ять століть змінився звичайний кавун.

Про це повідомляє Vox.

Джованні Станчі в цілому зображував фрукти і овочі епохи Ренесансу. У правому нижньому кутку його картини розташувався кавун, несхожий на сучасне ласощі. Він і привернув увагу дослідників. Справа в тому, що саме так виглядав кавун до того, як його почали культивувати.

За словами професора Джеймса Ніенхауса з університету Вісконсіна, картина ілюструє історію селекції. Кавун родом з Африки. Однак після окультурення він успішно ріс в країнах Близького Сходу та Південної Європи.

Перші його поява на ринках і столах жителів датується приблизно 1600 роком.

Популярні новини зараз
У "Резерв+" з'явилась "мітка ухилянта": як виправити свої взаємовідносини з ТЦК Без світла сиділи, тепер без води: в Україні запроваджують погодинні графіки водопостачання Пенсіонери можуть отримати тисячу гривень на ліки: кому та на яких умовах виплатять допомогу Сивина - не перешкода: почалася активна мобілізація українців похилого віку, де знадобляться дідусі 60+
Показати ще

Професор припускає, що незважаючи на блідий зовнішній вигляд, кавун за часів Ренесансу цілком міг бути дуже солодким.

Читайте також: Тайванська пекарня випускає хліб-кавун (фото)

У ньому могло бути високе вмістом цукру. До таких висновків професора наштовхнуло те, що кавун не тільки їли, а й робили з нього вино. У м'якоті стародавнього кавуна явно не вистачало лікопіну, що додає йому червоний колір.

Окультурення з часом виправило цей нюанс. Крім того, експерт зазначив більші кісточки в стародавньому кавуні, які за п'ять століть також змінилися під впливом селекції.