Науково-дослідний центр імені Еймса в США розробляє тепловий щит ADEPT. Він складається з тканин вуглецевого волокна і здатний складатися як парасолька.

Він нещодавно пройшов випробування по симуляції входу в марсіанську атмосферу.

Система ADEPT замінить тверді пластикові щити, які використовувалися раніше. При запуску він перебуває в складеному стані, а розкривається тільки за необхідності.

Щит, незважаючи на те, що він тонший, зможе ефективно захистити космічний апарат при вході в атмосферу і вберегти корпус від тепла.

ADEPT менше нагрівається і створює менше гальмівної сили. Це, у свою чергу, знижує рівень вібрацій і виключає необхідність використання надзвукового парашута.

Популярні новини зараз
Комунальники "наплювали" на мораторій: встановили незаконні тарифи та змушували переплачувати Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Чергуватимуть представники ТЦК: де українцям тепер можуть вручити повістку
Показати ще

Читайте також: Google і NASA працюють над створенням нового квантового комп'ютера

Нинішня версія щита може витримувати корисне навантаження до тисячі кілограм. Зараз інженери проводять випробування. Вони з'ясовують його можливості витримувати навантаження при вібрації і акустичні особливості.

Самим же видовищним випробуванням була перевірка термостійкості. Щит ADEPT, підключили до системи рідинного охолодження, а перед ним встановили тестове 53-сантиметровим сопло. Під час випробування температура на поверхні щита досягла 1700 градусів Цельсія.

Остаточний варіант нового щита може бути готовий до початку проекту посадки космічного апарату на Венері. Він запланований на 2017 рік.