Діти з генетичною хворобою недосконалий остеогенез, або хворобою крихких кісток, мають шанс народитися здоровими. Вчені вперше проведуть лікування малечі ще в утробі матері, повідомляє New Scientist.

Старт запланований на січень 2016 року. Лікування пройдуть 15 новонароджених дітей та 15 плодів від 20 тижнів. Наскільки дієвим виявиться спосіб терапії в утробі матері, лікарі зможуть повідомити лише після пересадки стовбурових клітин плоду. Відсоток відторгнення таких клітин у дитини, що вже з'явилася на світ, набагато більший.

Сесілія Гозерстром з Каролінського інституту в Стокгольмі, координатор європейської програми говорить, що це перша в історії медицини подібна практика.

Насьогодні не існує препаратів для лікування цієї недуги. Тому використання стромальних стовбурових клітин, які містять копію гена колагену, допоможе народитися малюкам із міцнішим скелетом та мати у подальшому не таку кількість травм.

Читайте також: Вчені навчилися вбивати рак за допомогою малярії

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Нагадаємо, що раніше вчені зробили відкриття, яке пояснює, чому під час розвитку ембріону стовбурові клітини не змінюються, залишаються стабільними, навіть під час включення генів зросту.