Вчені стверджують, що чай здатний знижувати засвоєння заліза з їжі, і це особливо важливо враховувати людям, схильним до дефіциту заліза або тим, хто дотримується переважно рослинного раціону. Про це йдеться у статті Verywell health.

Зелений чай, кадр з відео
Зелений чай, кадр з відео

Проведені дослідження показують, що чай може зменшувати поглинання заліза в кишківнику майже на 90%. На цей процес впливають кілька факторів, серед яких:

  • полифеноли - в чаї є рослинні сполуки, які пригнічують засвоєння неheme заліза з рослинних продуктів;
  • тани - різновид полифенолів, який зв'язує залізо та утворює сполуки, які кишківник не здатен розщеплювати та засвоювати, тим самим зменшуючи кількість доступного заліза.

Як зазначено в статті, через це регулярне пиття чаю під час їжі підвищує ризик розвитку залізодефіциту. Щоб уникнути подібних наслідків, чай краще пити окремо від їжі та залізовмісних добавок. Оптимально витримувати інтервал близько 60 хвилин між чашкою чаю і прийманням їжі чи добавок - через годину пригнічувальний ефект напою ослаблюється.

При цьому повністю виключати чай з раціону при дефіциті заліза не обов'язково. Достатньо грамотно розподіляти його споживання - пити напій окремо, щоб не погіршувати всмоктування важливих речовин.

Популярні новини зараз
В Україну йде різке похолодання: у деяких областях вдарять морози Росія почала оснащувати шахеди ракетами: українцям пояснили нову небезпеку Світло вимикають, а платіжки ростуть: рахунки за електрику не падають під час блекаутів Графіки стануть коротшими: енергетики потішили прогнозом щодо відключень світла
Показати ще

Гемоглобін, https://bitly.su/cH4P
Гемоглобін, https://bitly.su/cH4P

Додатково можна покращити засвоєння заліза, поєднуючи багаті цим мінералом продукти з джерелами вітаміну С, наприклад, броколі, ківі, цитрусовими, полуницею, а також червоним і зеленим болгарським перцем.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.