Влітку організму особливо потрібна підтримка в боротьбі із запальними процесами, які можуть ставати причиною втоми, проблем із травленням і станом шкіри. Експерти назвали 5 доступних протизапальних продуктів, які варто включити до раціону саме в спекотний сезон, пише Eating well.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяЛосось
Лосось вважається чудовим джерелом ЕПК і ДГК – різновидів омега-3 жирних кислот, відомих тим, що допомагають зменшувати запальні реакції в організмі. Ці корисні ліпіди діють, перешкоджаючи синтезу запальних сполук.
Крім того, омега-3 регулюють роботу імунної системи в стресових ситуаціях чи під час травм. Чудовим варіантом легкого й корисного літнього обіду стане філе лосося, приготоване на грилі, у поєднанні з салатом зі свіжих помідорів і огірків.
Волоські горіхи
Волоські горіх входять до числа найпотужніших протизапальних горіхів завдяки вмісту омега-3 альфа-ліноленової кислоти (АЛК), клітковини й поліфенолів. АЛК здатна знижувати вироблення маркерів запалення та захищати клітини від впливу оксидативного стресу.
Полуниця
Дієтолог Теммі Браун підкреслює, що полуниця багата поліфенолами, які захищають організм від зовнішніх чинників – стресу, забруднень чи вікових змін.
Дослідження показали, що щоденне вживання полуниці протягом чотирьох тижнів пов’язане з помітним покращенням біомаркерів запальних процесів і підвищенням антиоксидантного захисту. Спробуйте додати полуницю в йогурт, вівсяну кашу, смузі чи салати.
Сливи
Сливи тішать солодким і трохи терпким смаком і є джерелом численних протизапальних компонентів. Кісточкові фрукти, зокрема сливи, багаті антиоксидантами, клітковиною й фенольними сполуками, які мають протизапальну дію.
Було встановлено, що ці сполуки здатні регулювати запальні процеси в організмі, пригнічуючи провоспалювальні цитокіни та ферменти, які посилюють оксидативний стрес.
Окра
Окра, або бамія, – це овоч із низькою калорійністю, насичений вітамінами, мінералами та корисними фітонутрієнтами.
Вона містить значну кількість клітковини, яка сприяє нормальному травленню, запобігає закрепам і допомагає підтримувати здорову мікрофлору кишківника.
Хоча багато хто недооцінює окру через її злегка слизьку текстуру, насправді вона надзвичайно багата поживними речовинами. У ній багато вітамінів А і С, антиоксидантів і магнію – компонентів, які можуть допомогти послабити запальні процеси.
- Раніше ми повідомляли, що про всіляку з каверзою : користь, про яку мовчать, і ризики, про які варто знати.
- Ще лікарі розповіли, чим слід розпочинати свій ранок, щоб залишатися здоровим та енергійним – докладніше на Знай.ua.
- Нагадаємо, бутерброди не врятують : чому харчування не допоможе при анемії.