Влітку організму особливо потрібна підтримка в боротьбі із запальними процесами, які можуть ставати причиною втоми, проблем із травленням і станом шкіри. Експерти назвали 5 доступних протизапальних продуктів, які варто включити до раціону саме в спекотний сезон, пише Eating well.

Лосось

Лосось вважається чудовим джерелом ЕПК і ДГК – різновидів омега-3 жирних кислот, відомих тим, що допомагають зменшувати запальні реакції в організмі. Ці корисні ліпіди діють, перешкоджаючи синтезу запальних сполук.

Крім того, омега-3 регулюють роботу імунної системи в стресових ситуаціях чи під час травм. Чудовим варіантом легкого й корисного літнього обіду стане філе лосося, приготоване на грилі, у поєднанні з салатом зі свіжих помідорів і огірків.

Лосось у імбирній глазурі із зеленим горошком, кадр з відео
Лосось у імбирній глазурі із зеленим горошком, кадр з відео

Популярні новини зараз
Пенсіонерів ощасливлять допомогою: заплатять по 4000 гривень Банки ліквідують, а гроші згорять: фінустановам дозволили не повертати вклади клієнтам ТЦК підуть з рейдами на ухилянтів: де шукутимуть порушників мобілізації "Попереду кривава осінь": командир ЗСУ порадив українцям готуватись до найгіршого
Показати ще

Волоські горіхи

Волоські горіх входять до числа найпотужніших протизапальних горіхів завдяки вмісту омега-3 альфа-ліноленової кислоти (АЛК), клітковини й поліфенолів. АЛК здатна знижувати вироблення маркерів запалення та захищати клітини від впливу оксидативного стресу.

Полуниця

Дієтолог Теммі Браун підкреслює, що полуниця багата поліфенолами, які захищають організм від зовнішніх чинників – стресу, забруднень чи вікових змін.

Дослідження показали, що щоденне вживання полуниці протягом чотирьох тижнів пов’язане з помітним покращенням біомаркерів запальних процесів і підвищенням антиоксидантного захисту. Спробуйте додати полуницю в йогурт, вівсяну кашу, смузі чи салати.

Сливи

Сливи тішать солодким і трохи терпким смаком і є джерелом численних протизапальних компонентів. Кісточкові фрукти, зокрема сливи, багаті антиоксидантами, клітковиною й фенольними сполуками, які мають протизапальну дію.

Було встановлено, що ці сполуки здатні регулювати запальні процеси в організмі, пригнічуючи провоспалювальні цитокіни та ферменти, які посилюють оксидативний стрес.

Слива. Фото: скрін youtube
Слива. Фото: скрін youtube

Окра

Окра, або бамія, – це овоч із низькою калорійністю, насичений вітамінами, мінералами та корисними фітонутрієнтами.

Вона містить значну кількість клітковини, яка сприяє нормальному травленню, запобігає закрепам і допомагає підтримувати здорову мікрофлору кишківника.

Хоча багато хто недооцінює окру через її злегка слизьку текстуру, насправді вона надзвичайно багата поживними речовинами. У ній багато вітамінів А і С, антиоксидантів і магнію – компонентів, які можуть допомогти послабити запальні процеси.