Нещодавно дослідники з університету штату Юта у США оголосили про розробку нової технології виготовлення світлодіодів. Їх можна буде виготовляти з відходів продуктів харчування.

Очікується, що нова технологія допоможе зменшити кількість потенційно шкідливих електронних відходів. Ці світлодіоди не містять в собі жодних токсичних відходів. Після використання вони легко розкладаються в навколишньому середовищі.

Світлодіоди складаються з так званих квантових точок. Це маленькі кристали, що мають люмінесцентні властивості. Найбільш поширеним матеріалом для виготовлення квантових точок є вуглецеве нановолокно.

Читайте також: У США створили революційний спосіб генерації сонячної енергії

Американські вчені провели масштабне дослідження у цій галузі. В результаті вдалося створити нову технологію перетворення харчових відходів у вуглецеві наноточки.

Популярні новини зараз
Платити по 2,64 грн за кВт будуть не всі: якими будуть травневі платіжки за світло Більше не видурять гроші: як перевірити, що сайт, банківська картка чи мобільний номер є шахрайськими Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..."
Показати ще

Для цього вчені використовували процес сольвотермічного синтезу. Відходи протягом 30 - 90 хвилин тримають у спеціальному розчиннику під тиском і при високій температурі. За цих умов починають формуватися квантові точки.

Після цього їх з'єднують за допомогою епоксидної смоли. Потім з'єднані квантові точки нагрівають і загартовують. Після цих маніпуляцій вони готові для практичного використання в світлодіодах.